Hlavní obsah

Ptáci v severní Anglii útočí na lidi jako v Hitchcockově hororu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scény jako vystřižené z legendárního filmu Ptáci se podařilo natočit sedmačtyřicetiletému Garymu Lawsonovi na ostrovech Farne v severní Anglii. Ty jsou proslulé jako hnízdiště rybáků dlouhoocasých a milovníci ptactva zde mohou tento agresivní druh sledovat v jeho přirozeném prostředí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Farne Islands útočí ptáci na lidi podobně jako ve slavném hororu Alfréda HitchcockaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Střemhlavé nálety a klovance do hlav. To mohou návštěvníci očekávat, pokud se vydají na ostrovy ležící jen pár kilometrů od northumberlandského pobřeží v severní Anglii. Rybáci jsou známi svou agresivitou, se kterou si střeží vajíčka či mladé.

„Jakmile se přiblížíte k oblasti, kde mají hnízda, rybáci okamžitě začnou vetřelce varovat svým pronikavým křikem,“ popisuje Lawson. Pak se celá hejna vznesou do vzduchu a začnou na své nepřátele nalétávat. Rybák váží jen pár gramů, ale má neuvěřitelně ostrý zobák a může způsobit bolestivé krvavé zranění.

„Každý, kdo chce na ostrov, musí mít s sebou pořádnou pokrývku hlavy,“ říká Lawson. Nechápe, proč jsou někteří lidé naštvaní, že ptáci útočí. „Vždyť tyhle ostrovy jsou známé právě proto,“ kroutí hlavou.

Přirozené chování leteckých šampiónů

Ostrovy Farne patří mezi nejznámější hnízdiště v Británii. Kromě rybáků zde můžete pozorovat papuchalky, alky, moruse a řadu dalších mořských ptáků. Aby nebyli rušeni příliš, pobyt na ostrově je omezen na tři hodiny denně.

Přítomnost lidí, na které rybáci útočí, ale ptáky nestresuje. Podle biologů jsou rybáci dlouhoocasí agresivním druhem a jejich útoky jsou přirozeným vzorcem chování. Toho právě rádi využívají jiné druhy a zakládají si hnízdiště blízko rybáků, kteří tak brání i je.

Rybáci dlouhoocasí jsou také šampióny v dálkových přeletech. Každoročně absolvují trasu ze severních arktických a subarktických krajů až do oblasti Jižního pólu. Podle lokace jejich hnízdiště nacestují mezi 71 000 a 90 000 kilometry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám