Hlavní obsah

Světoví rekordmani letěli ve větrném tunelu přes sedm hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko

Ve Španělsku padl nový světový rekord v nejdelším „volném pádu.“ Stef Millet a Manu Sarrazin vydrželi ve větrném tunelu celých sedm hodin a patnáct minut. Což je o deset minut víc než poslední rekord z loňského roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový světový rekord v létání ve větrném tuneluVideo: Reuters

 
Článek

Než letci vstoupili do tunelu, tak si plácli pro štěstí s ostatními, kteří je v průběhu dlouhých hodin přicházeli postupně rozptylovat. Když hodiny odbily šest hodin ve vzduchu, celý tým se začal radovat, zbývala totiž už jen poslední hodina.

Když dovršili sedmi hodin, patnácti minut a třinácti vteřin, neskrýval radost nikdo. „Přiznávám, že jsem byl dost unavený, když jsem vyšel z tunelu, bylo těžké vůbec jít, ale po pár minutách si svaly zvykly a teď už jsem připraven oslavovat,“ řekl agentuře Reuters Stef Millet.

Poslední rekord z roku 2016 získali v Dubaji Jarrett Martin, Hinda Salim a Matt Munting. Vydrželi létat v tunelu sedm hodin a pět minut. V roce 2013 se o slávu v tomto odvětví ale postaral i Čech Petr Beránek, který vydržel létat šest hodin, šest minut a šest vteřin.

Létání v tunelu slouží k efektivnímu učení a tréninku ovládání těla ve volném pádu po výskoku z letadla. Vzduch proháněný skleněným tubusem rychlostí kolem 195 kilometrů za hodinu takové fyzikální podmínky docela věrně simuluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám