Hlavní obsah

Mexický starosta se oženil s krokodýlem

Novinky, tcs

Malé mexické městečko San Pedro Huamelula zažilo na konci června obrovskou slávu. Místní starosta Victor Aguilar se jako každý rok ženil. Jeho nevěstou byla krokodýlí samička se stuhou kolem tlamy a nevrlým pohledem. Tradiční rituál má vesnici přinést dostatek ryb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Krokodýlí svatbaVideo: Reuters

 
Článek

Rituál, jehož počátky sahají až do 18. století, má připomínat legendu dvou znesvářených indiánských kmenů Čontalů a Huaviů (známých rovněž pod jménem Mareños). Tyto dva kmeny spolu ještě v předhispánských dobách krutě válčily.

Podle legendy spor ukončila až svatba syna náčelníka Čontalů s dcerou náčelníka Huaviů. Rituální sňatek se koná každý rok od roku 1789 jako součást oslav svátku svatého Petra. Průvod provede krokodýlí nevěstu oděnou do bílého městem a předstoupí před starostu. Rituál je zpečetěn v okamžiku, kdy starosta prohlásí, že si touží vzít krokodýla za ženu.

Letos to měl snazší, protože plaz nesl jméno jeho skutečné manželky, Emy Narváezové. Celá slavnost je pak zakončena hudbou, tancem a hostinou. Důvod, proč prince Čontalů reprezentuje člověk a princeznu Huaviů krokodýl, zřejmě zapadl v závějích času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám