Hlavní obsah

Meč ležel v bažině více než 600 let. Objevil ho bagrista

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polskému stavaři se podařil nečekaný objev, který překvapil i zkušené archeology. Během prací na vysoušení bažiny narazil na středověký meč, který s největší pravděpodobností pochází z konce třináctého nebo poloviny čtrnáctého století. Nebývale zachovalá zbraň je opravdovým unikátem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bagrista Wojciech Kot pracuje v okolí města Hrubieszów na polsko-ukrajinských hranicích už patnáct let, ale takovýto objev učinil poprvé. Zbraň poté věnoval místnímu Muzeu Stanisława Staszice. „Jedná se opravdu o jedinečný nález,“ okomentoval dar ředitel muzea Bartłomiej Bartecki.

Během staletí v bažinách meč notně zkorodoval. Zmizel i jílec vyrobený pravděpodobně ze dřeva, kosti či paroží, jinak se ale meč dochoval prakticky celý. Měří 120 centimetrů a experti odhadují jeho původní váhu na 1,5 kilogramu. Poměr délky a váhy svědčí o vytříbené kovářské práci. Na zadní straně meče je stále ještě vidět symbol kříže uvnitř heraldického štítu. S největší pravděpodobností jde o značku kováře, který meč vyrobil.

Pro historiky a archeology je objev důležitý zejména z jednoho důvodu. „Podobné artefakty se ve sbírkách muzeí nacházejí. Často ale nevíme nic o tom, kde se našly. Tahle informace je pro nás velice důležitá,“ říká Bartecki. Jen díky tomu totiž vědci mohou spojit nález s dalšími historickými prameny.

Původ meče nejasný

Zbraň byla okamžitě poslána expertům do Varšavy, kde bude podrobena dalším analýzám, které by mohly vést k odhalení pravé identity majitele. Zatím zbývají jen dohady, protože žádné lidské ostatky se v blízkosti meče nenašly. „Meč mohl patřit rytíři, který v močále utonul. Nebo ho tam prostě ztratil,“ tvrdí Bartecki.

Po pečlivém prozkoumání a nutné konzervaci bude meč v září opět navrácen do muzea v Hrubieszówě, kde bude vystaven. Mezitím se na místo nálezu vypraví tým archeologů. Kdo ví, co močály nedaleko města ještě skrývají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám