Hlavní obsah

Pamatujete na kosatku Willyho? Je zpátky! Podívejte se na video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljaška

Kdo by nepamatoval na kamarádskou kosatku Willyho, který se v roce 1993 stal celosvětovým hrdinou? Vypadá to, že se zrodila nová filmová hvězda a to na březích studené Aljašky. Podívejte se, jak se kytovec mazlí s rybáři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pamatujete na kosatku Willyho? Je zpátky! Podívejte se na videoVideo: AP

 
Článek

A navíc to nebyla jedna, ale hned několik kosatek, které kroužily kolem rybářské lodi a nechaly se pohladit od udivených rybářů. „Připlavaly rovnou k naší lodi a kroužily kolem nás více než hodinu,“ napsal agentuře AP rybář, který celou podívanou zaznamenal na video.

Příběh Keika

Stejně jako Willy, vlastním jménem Keiko, byly i tyto velryby velmi přítulné a nechaly se snadno pohladit a uchlácholit milým slovem. Očividně si chtěly hrát. Jenže Keiko si na lidi zvyknout musel, protože byl ve třech letech chycen rybáři, kteří ho prodali do „otroctví“ akvária.

Díky filmu Zachraňte Willyho se po různých peripetiích, kdy se začalo veřejně mluvit a špatných podmínkách velryb v zajetí, dostal zpět na svobodu do mořských vod na Islandu. Vědci ho znovu učili přijímat živou stravu a lovit. V roce 2001 poprvé vyplul z bezpečí zátoky a strávil tři týdny ve společnosti divoce žijících kosatek. Nakonec se mu zalíbilo u norského pobřeží, kam pravidelně připlouval. Zemřel ve fjordu nedaleko města Taknes 12.12.2003, bylo mu zhruba 27 let.

Foto: Profimedia.cz

Herec Jason James Richter a kosatka Keiko se staly hvězdami v roce 1993.

Velryba zabiják

Kosatce dravé se také přezdívá velryba zabiják. Je všestranným predátorem stojícím na vrcholu mořské ho potravního řetězce. Název zabiják odráží její pověst velkolepého a obávaného mořského savce. Dnes víme, že kosatka není nebezpečná člověku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám