Hlavní obsah

Nebezpeční obří šneci ohrožují v Peru zdraví lidí

Novinky, Patricie Lichardová

Stovky oblovek žravých napadly severní region státu Peru Ancash. Tamější orgány již pracují na potlačení nákazy, kterou oblovky šíří. Tento druh hlemýždě se řadí mezi potenciálně nejškodlivější na světě. Nachází se dokonce i na seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), který uvádí 100 nejnebezpečnějších exotických druhů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peru zaplavily oblovky žravéVideo: Reuters

 
Článek

Předpokládá se, že šnečí invaze může být způsobena vlnou silných dešťů a následnými záplavami. I proto bylo vydáno varování před epidemií horečky dengue.

Podle státní hygieničky Vilmy Mariateguiové žijí hlemýždi v odpadcích a prospívají díky krysímu trusu. Tak se podle ní kontaminují a pokračují s šířením bakterií a parazitů na člověka.

Peruánské úřady doporučují místním, aby se šneků nedotýkali holýma rukama. Rovněž nedoporučují vyhazovat hlemýždě do popelnice zaživa. Dle pokynů je vhodné hlemýždě usmrtit ve slané vodě a poté požádat o pomoc profesionály, kteří se postarají o správné zlikvidování infikovaného živočicha.

Úřady rovněž prošetřují, zda invaze tohoto druhu měkkýšů není způsobena vlivem člověka, například nedovoleným importem do země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám