Hlavní obsah

Skutečný Iron Man? Brit vynalezl oblek umožňující létání

Novinky, lpl

Kdyby byl Tony Stark, hlavní postava filmu Iron Man, skutečný, pravděpodobně by se nad britským vynálezcem a podnikatelem Richardem Browningem dmul pýchou. Oblek zvaný Daedalus totiž až nápadně připomíná ten superhrdinův.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brit vynalezl oblek jako má Iron ManVideo: AP

 
Článek

Letecký pokus se uskutečnil v pátek na náměstíčku před veletrhem Tech Cube v Berlíně. A nutno podotknout, že výsledek je víc než působivý.

„Udělal jsem to celé z toho samého důvodu, jako když se podíváte na horu a rozhodnete se na ní vylézt - kvůli té cestě a výzvě,“ sdělil Browning novinářům. „Chtěl jsem umožnit létat lidskému tělu a mysli, což jsou úžasné stroje. A tak jsem jen přišrouboval, co chybělo - motor,“ dodal.

Browningův vynález umožňuje vertikální let díky šesti miniaturním tryskovým motorům připevněným k zádům a pažím speciálního exoskeletálního obleku, přičemž k jeho řízení používá „pilot“ pouze své vlastní tělo. Displej uvnitř helmy poskytuje informace o spotřebě paliva.

Bezpečnější než motorka

Osmatřicetiletý vynálezce uvedl pro The Telegraph, že je Daedulus potenciálně schopen létat rychlostí až 321 kilometrů v hodině a nadmořské výšce několika tisíc stop po dobu asi deseti minut. Trvá i na tom, že je bezpečnější než motorka.

Podle Browninga o kombinézu projevil zájem člen britské armády s tím, že se ministerstvo obrany už vzdalo vize „létajících vojáků“ dokud neuviděli jeho výrobek. Ačkoliv ministerstvo uvedlo, že o takovém rozhovoru nic neví, hledají prý v současné době „inovativní vojenské řešení“ ke zlepšení obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám