Hlavní obsah

Chlapec z Indie vážil 150 kilogramů. Přitom měřil jen 143 centimetrů

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Dillí

Mahéš Bubátí, patnáctiletý chlapec z jihu Indie, donedávna vážil při svých 143 centimetrech neuvěřitelných 150 kilogramů. Jedl tolik, že by jedna jeho porce nakrmila deset lidí. Teď se ho doktoři snaží dát zase do pořádku. Díky chirurgickému zákroku shodil 45 kilogramů za tři měsíce. Jeho obezita prý souvisí s dědičnou nemocí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teenager vážil 150 kilogramůVideo: Caters News, AP

 
Článek

Patnáctiletý Mahéš podle jeho ošetřujícího lékaře doktora Kongara trpí Prader-Williho syndromem (PWS). Porucha způsobuje, že má pacient neovladatelnou chuť k jídlu. Pacienti jsou většinou malého vzrůstu a už od narození mají oslabené svaly.

„Když se narodil, měl podváhu,“ říká Mahéšova matka, pětatřicetiletá Sulochana. Podle jejích slov chlapec začal nabírat první přebytečná kila, když se zotavoval z různých nachlazení a běžných krátkodobých nemocí.

„Naplnit potřeby rodiny pro mě bylo hodně těžké,“ přiznává žena. Mahéš toho snědl i víc než deset lidí a vzhledem ke své snížené schopnosti pohybu vyžadoval častou péči. Do školy přestal chodit ve čtvrté třídě. Lidé s PWS bývají podprůměrně inteligentní. Mají problémy s učením a poruchy emočního a sociálního vývoje. Matka pracovala po celou dobu dospívání syna na farmě a dostávala mizerný plat. Zároveň byla jedinou pracovní silou rodiny, přičemž obézní chlapec má ještě mladšího bratra.

Než si vzal lékař Mahéše do péče, vážil chlapec při 143 centimetrech celých 150 kilogramů. Lékař jej léčí zadarmo. Jeho matce navíc po dobu Mahéšovy léčby nabídl práci v nemocnici. Sulochana si tu za pár hodin denně vydělá mnohem víc než ve svém zaměstnání. Mahéš podstoupil chirurgický zákrok, při kterém mu byl odebrán tuk z těla. Přišel tak o přebytečných 45 kilogramů.

Chlapec nyní váží 104 kilogramů a očekává se, že pokud vše půjde dobře, mohl by zhubnout ještě dalších 50 kilogramů. Aby se mu to podařilo, musí pečlivě dodržovat jídelníček. Tak by se měl dostat na váhu, která odpovídá jeho výšce a věku.

Protože je PWS genetického původu, nelze jej podle všeho zcela vyléčit. Lékaři ale mohou zmírnit řadu nepříjemných příznaků a umožnit tak pacientovi kvalitní život.

Reklama

Výběr článků

Načítám