Hlavní obsah

Ostravská zoo má nové přírůstky, mezi nimi i vzácné kočkodany

Návštěvníci Zoo Ostrava se ještě před zahájením hlavní sezóny mohou kochat novými přírůstky. Těmi jsou celkem tři malí kočkodani Dianiny nebo mládě velblouda. Do konce března mají lidé možnost využít také levnější vstupné.

Foto: Pavel Vlček

Začátkem března se skupina kočkodanů rozrostla o nové mládě (na snímku. V půlce měsíce ho následovaly další dva přírůstky.

Článek

Ve skupině kočkodanů Dianiných přibyla další dvě mláďata. Jedna samice porodila 13. března a druhá o dva dny déle. Tímto se chovná skupina vzácných primátů rozrostla na rekordních 16 členů. Chovatelé se těší z obrovského úspěchu celosvětového významu, v ostravské zoo mají totiž největší chovnou skupinu kočkodanů Dianiných na světě. Jedno mládě přišlo na svět také začátkem měsíce.

Skupina už zhruba dva a půl roku obývá moderní Pavilon evoluce, který byl nejnákladnější stavbou v historii zoo. V novém prostředí se podle mluvčí Šárky Novákové daří kočkodany dobře rozmnožovat. Otcem všech mláďat je devatenáctiletý samec, kterého zahrada získala v roce 2011 ze švédské Zoo Eskilstuna.

Kočkodany Dianiny, kteří jsou považováni za zranitelný druh a jsou zařazeni do Evropského záchovného programu, chová ostravská zoologická zahrada od roku 1975. Za tu dobu se podařilo odchovat 33 mláďat.

Foto: Pavel Vlček

Dalším mládětem, které mohou návštěvníci zoo, obdivovat je měsíc starý velbloud dvouhrbý.

Před měsícem, 15. února, se narodilo také mládě velblouda dvouhrbého. První týdny života pobývalo se svou mámou odděleně od stáda v chovatelském zázemí. Pro samici je to druhé mládě, o které se od začátku vzorně stará. Tento týden byli oba spojeni s ostatními velbloudy, takže mladého samečka mohou vidět i návštěvníci ostravské zoo. Velbloudí stádo aktuálně čítá 11 členů.

Návštěvníci ostravské zoo mohou do konce března také využít levnější vstupné, aby se mláďaty pokochali. Jeho cena je o 30 korun levnější než během hlavní sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám