Hlavní obsah

Internet bude zdarma pro všechny, říkají indičtí politici

Novinky, dov

Téměř 35 miliónům obyvatel chce indický stát Kérala zřídit volně dostupný internet. Ministr financí Thomas Issac prohlásil, že připojení k internetu je základním právem každého člověka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2000 to bylo Estonsko, které jako první na světě prohlásilo přístup k internetu za základní lidské právo. Letos v březnu něco podobného prohlásili vládní činitelé indického státu Kérala. Dostupnost internetu je podle nich stejně důležitá jako právo na čistou pitnou vodu, jídlo a základní vzdělání. Chce tedy, aby obyvatelé měli připojení k internetu zdarma.

„Internet se odteď stane právem každého člověka,“ oznámil ministr financí Kéraly Thomas Issac, který je členem Komunistické stany Indie. Na projekt nazvaný K-FON (Kerala Fibre Optic Network) chce uvolnit přes jednu miliardu rupií (což je v přepočtu 389 milionů korun) a dokončen by měl být do 18 měsíců.

Vláda v Kérale chce připojení zavést do všech domů a zařídit také Wi-Fi hotspoty na veřejných prostranstvích. Připojení bude zavedeno prostřednictvím optických kabelů, které přidají k distribuční soustavě elektrické energie.

Místní IT komunita rozhodnutí vlády přijala s nadšením. „I tak by se ale vláda měla ujistit, že ti nejchudší obyvatelé budou mít na dosah zařízení k připojení,“ řekl redaktorům webu Times Of India jeden z místních podnikatelů. Kérala má téměř 35 miliónů obyvatel a z celé Indie má nejvyšší úroveň gramotnosti.

Bez připojení k internetu je v současnosti přes 50 % světové populace. Problémem přitom často není pokrytí, ale cena. V rozvojových státech je internet pro ty nejchudší obyvatele stále příliš drahý. Definice Mezinárodní telekomunikační unie tvrdí, že pokud cena připojení přesahuje pět procent průměrného měsíčního platu obyvatel, tak se jedná o příliš drahé připojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám