Hlavní obsah

Cyklisté zahodili oblečení, protestovali proti znečišťování ovzduší

Novinky, dov

Začátek března patřil v brazilském velkoměstě cyklistům, kteří se nebáli vjet do rušných ulic jen tak v rouše Adamově a Evině. Účastníci každoroční mezinárodní akce The World Naked Bike Ride projížděli São Paulem a s úsměvem svému okolí připomínali, že v metropoli se dá snadněji přepravovat ne na čtyřech, ale na dvou kolech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklisté šli do naha, protestovali proti auty zacpaným ulicímVideo: Reuters

 
Článek

„Ostatním takto sdělujeme, jak se cítíme, když projíždíme na kole dopravou. Jsme nazí a nahé tělo není a nemělo by být tak šokující jako tělo, které leží zkroucené a zraněné na zemi,“ řekl cyklista a aktivita Henrique do Espirito Santo. S nápisy „Křehké“ a „Obscénní je doprava“ projížděli nudističtí cyklisté po ulicích São Paula a upozorňovali na to, jak moc jsou v hustém provozu lidé na kolech, i ti procházející po ulicích, zranitelní.

The World Naked Bike Ride (v překladu Světová nahá jízda na kole) už od roku 2005 po celém světě pomocí nahých jízd upozorňuje na různé problémy spojené s dopravou a zamořením ovzduší výfukovými plyny. Organizátoři přitom kladou důraz na svobodnou volbu. K účastníkům, kteří se nebáli nasednout na kolo zcela nazí, se tak přidali i polonazí či oblečení cyklisté. Heslem jezdců-aktivistů je už téměř 12 let „odhal tolik, kolik chceš“.

Spojenectví cyklistů

Důvody, proč se lidé po celém světě účastní obnažených jízd, jsou různé, přesto se na jedné věci společně všichni shodnou. „Nahá jízda reprezentuje spojenectví všech cyklistů, kteří by si přáli, aby se kolo stalo atraktivním dopravním prostředkem ve velkých městech,“ uvedl jeden z brazilských cyklistů Afonso „Bigode“.

Větší počet cyklistů nejen v São Paulu, ale i v mnoha dalších světových metropolích, by podle organizátorů Nahých jízd omezil dopravní ruch, snížil emise ze spalovacích motorů, zlepšil zdraví obyvatel měst a nejen to - také obecně zlepšil pohled na nahé lidské tělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám