Hlavní obsah

Město kvůli mobilním závislákům upravilo přechod pro chodce

Novinky, vps

Nizozemské město Bodegraven nainstalovalo na jednom z tamních přechodů pro chodce speciální světla, která slouží jako signalizace pro lidi zírající do svých mobilních telefonů. Stalo se tak kvůli rostoucímu počtu nehod způsobených právě nepozornými uživateli chytrých telefonů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Upravený přechod pro chodce v BodegravenuVideo: Reuters

 
Článek

Světelné pruhy se objevily na vytíženém přechodu nacházejícím se v blízkosti tří škol. Světla jsou synchronizována s normálním semaforem, chodec věnující se obrazovce svého mobilu se tak může bez obav vydat přes silnici, aniž by musel upírat zrak jinam.

„Všimli jsme si, že se zvyšuje používání mobilů při dopravě, a výzkumy ukázaly, že jedna z pěti nehod na kole mezi náctiletými ve věku 12 až 18 let je způsobena kvůli chytrému telefonu,“ uvedl pro Reuters městský dopravní inženýr Dolf Roodenburg.

Upravený přechod se ale v Nizozemsku setkal s rozporuplnými reakcemi, někteří totiž poukazovali na to, že město tak vlastně pobízí lidi, aby telefony klidně při chůzi používali. Podle Roodenburga je ale jejich zákaz nemožný.

„Samozřejmě bychom rádi telefony v rámci dopravy zakázali, ale je to utopie, nestane se to. A lidé také nebudou používat své mobily víc jen kvůli tomu, že jsme nainstalovali tato světla,“ dodal s tím, že se zatím jedná o pilotní projekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám