Hlavní obsah

Kebab poráží klobásy a je nejpopulárnější německou „rychlovkou”

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě jste dorazili do Německa a dostali jste chuť na něco rychlého k snědku a na kalorie se neohlížíte? Co si dáte? Klasický bratwurst, módní currywurst nebo burger v nějakém hipsterském bistru? No, pokud byste se chtěli chovat jako většina Němců, měli byste sáhnout po döner kebabu, který je v Německu z rychlovek nejpopulárnější.

Foto: Profimedia.cz

Döner kebab

Článek

V Německu žije něco okolo 82 miliónů osob. Ročně se zde prodá něco přes 700 miliónů kebabů. Zhruba dva milióny denně. Tvrdí to aspoň mluvčí Asociace producentů tureckého döner kebabu v Evropě (ATDiD) Gürsel Ülber. Ano, kebab má svou celoevropskou asociaci. Tence nakrájené maso z typických vertikálních grilů v pita chlebu se salátem a dresinkem prostě vítězí. Symbol kulturního a ekonomického vlivu turecké imigrace na německou společnost poráží tradiční klobásy a burgery, píše BBC.

Vytvoření kebabu je připisované dvojici Turků Kadiru Nurmanovi a Mehmetu Aygunovi. Stalo se tak před bezmála 50 lety. Oba muži byli součástí hlavní vlny přílivu tzv. Gastarbaiterů, tedy zahraničních pracovníků, kteří dorazili do země proto, aby pomohli Západnímu Německu nastartovat poválečnou ekonomiku.

Z klasického jídla udělali rychlovku

Do dneška není jasné, který z dvojice Turků přišel s transformací klasického jídla na fast-foodovou variantu. Aygun tvrdí, že přišel s touto pochutinou ve svém obchodě Hasir rok před Nurmanem, tedy v roce 1971. Kebabová asociace však oficiální prvenství připisuje spíše Nurmanovi. Ten měl první döner kebab prodat v Západním Berlíně ve svém stánku přes ulici od nádraží u zoo. Co bylo dříve grilované maso servírované s rýží, salátem a pita chlebem, se stalo sendvičem, který si mohli spěchající Němci koupit a sníst za pochodu.

Když odhlédneme od hašteření, kdo byl vlastně první, tak oba muži položili základ něčemu, co je dnes v Německu miliardovým byznysem. Vždyť celé zemi je něco okolo 40 000 kebabových restaurací a jen v samotném Berlíně jich je na čtyři tisíce. Podle oficiálních stránek Visit Berlin jich je v německém hlavním městě dokonce více než v tom tureckém - Istanbulu.

Dobrá cena, velké porce

Proč je kebab tak populární? Podle Ülbera je zde mnoho faktorů, ale ten primární je, že je prostě a jednoduše chutný. Na jednom místě máte protein i salát, zdůrazňuje. A není to jen o samotné chuti, velkých porcích a cenové dostupnosti. Původní kebab byl pouze hovězí. Dnes už je kebab i kuřecí, jehněčí či krůtí. Liší se v pečivu, do kterého se maso umísťuje nebo v dresincích a speciálních přísadách.

Turci jsou největší etnickou menšinou žijící v zemi. Döner kebab v historii sloužil nejenom jako jejich ekonomická podpora, ale pomáhal i vytvoření jakéhosi pouta mezi dvěma odlišnými kulturami. Pro mnoho tureckých imigrantů byl kebab léta jakýmsi symbolem šance na nový život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám