Hlavní obsah

Nejstarší kosatka na světě už asi nežije, od října ji nikdo neviděl

Novinky, niš

Nejstarší kosatka na světě známá jako Granny, tedy babička, už zřejmě nežije. Bylo jí 105 let a řadila se do skupiny ohrožené populace kosatek žijících v Pugetově zálivu u Washingtonu. Vědci ji naposledy spatřili v polovině října loňského roku, jak uvádí The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší žijící kosatka na archivním snímku

Článek

S informací o pravděpodobném úmrtí přišli vědci z výzkumného centra velryb v Severní Americe.

„Je nám to líto, ale považujeme ji za mrtvou,“ vyjádřil se na stránkách centra Ken Balcomb, který studuje populaci těchto kosatek už čtyřicet let. Naposledy viděl Granny, jak vede hejno kosatek za potravou.

Ohrožené kosatky jsou rozpoznatelné díky bílé skvrně ve tvaru půlměsíce u hřbetní ploutve. Konkrétně Granny byla poprvé spatřena v roce 1970 a později bylo odhadnuto, že se narodila v roce 1911 (je nutné počítat s 12letou odchylkou), tedy o rok dřív, než se potopil Titanik.

Kromě Granny zmizelo v minulém roce dalších šest kosatek. Mohou být mrtvé. Oproti tomu se během roku 2015 osm kosatek narodilo.

Ztráta Granny je podle Balcomba hrozbou pro hejno. Obává se, kdo se ujme jeho vedení v budoucnosti. Byla podle něj pro ostatní zdrojem energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám