Hlavní obsah

Pražská zoo se chlubí novoročním mládětem varana, dostalo jméno Kámasútra

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zoologická zahrada hlavního města Prahy slaví narození mláděte varana komodského, který se vylíhl na Nový rok. Mládě dostalo kuriózní jméno - Kámasútra. Váží necelých 130 gramů a měří 50 centimetrů.

V pražské zoo se chlubí novoročním mládětem varanaVideo: Novinky

 
Článek

„Přivítali jsme jednoho z nejvzácnějších mláďat vůbec. Chov varanů komodských patří k našim prestižním dovednostem. Na Nový rok se vylíhl jeden, ale celkem během svátků osmnáct,“ řekl Novinkám kurátor plazů Zoologické zahrady hl. m. Prahy Petr Velenský s tím, že jejich babičkou je slavná varaní samička Aranka.

Foto: Petr Velenský/Zoologická zahrada hl. m. Prahy , Novinky

Varan komodský se vylíhnul v pražské Zoo na Nový rok.

Bouřlivé námluvy

„Vrchní chovatelka Nataša Velenská ho pojmenovala Kámasútra, protože shodou okolností zrovna v té chvíli, kdy se vylíhlo toto poslední mládě, začaly probíhat bouřlivé námluvy jeho rodičů. Ti oslavili Nový rok stejně jako narození těch potomků zřejmě bouřlivým sexem, takže chovatelka dala tohle jméno docela oprávněně,“ smál se Velenský a vysvětlil, že mláďata varanů nemohou být ve výběhu s dospělými do doby, než sami dorostou.

„Varani jsou obligátní kanibalové a každého malého varana bez milosti slupnou. Prvních sedm měsíců odchováváme mláďátka v zázemí v teráriu. Pak je dáváme do zvláštní expozice pro dospívající varánky v pavilónu velkých želv. Když všechno dobře půjde, tak za zhruba těch sedm měsíců je tam budou moci návštěvníci spatřit.“

Varani jsou nejmohutnější ještěři vůbec. Největší zaznamenaný exemplář měřil 3,13 m a vážil 166 kg. Jsou známí také jako komodští draci. Obývají indonéské ostrovy. Živí se ptáky, plazy, ale i savci. Varan neodmítne ani zdechlinu jelena, divokého prasete nebo buvola. Může napadnout i člověka. Varani komodští dospívají v osmi až devíti letech života. Dožít se mohou až třiceti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám