Hlavní obsah

Nová britská pětilibrovka pobouřila vegetariány, obsahuje lůj

Novinky, vps

Před pár měsíci zavedená plastová pětilibrovka v Británii díky své odolnosti sklidila úspěch a našla si u mnoha lidí oblibu. Teď ale vyšlo najevo, že materiál, z něhož je vyrobena, obsahuje lůj, což nelibě nesou vegetariáni.

Foto: Profimedia.cz

Plastová pětilibrovka

Článek

Pětilibrovka nesoucí na rubu portrét Winstona Churchilla je tak odolná, že se s ní dá seškrábat ranní námraza z čelního skla auta, jak nedávno prokázal jeden koumák. Kromě toho lze s její pomocí třeba přehrát gramofonová deska. [celá zpráva]

Web BBC ale uvádí, že se ukázalo, že tenká plastová fólie obsahuje malé množství loje, tedy živočišného tuku. To se nelíbí vegetariánům, kteří dokonce na petičním webu change.org vytvořili petici za odstranění této složky z bankovek. Podle BBC si vegetariáni a vegané na Twitteru stěžují, že je to nechutné a zda někdo zvážil jejich práva.

V reakci na rozčilené vegetariány vtipkují na internetu uživatelé, kolik kalorií asi taková bankovka obsahuje. Další zase navrhli, že všem vegetariánům od nechtěných pětilibrovek klidně uleví.

Zatím to nevypadá, že by Bank of England hodlala na požadavky vegetariánů a veganů reagovat. Ve stručném prohlášení bez dalšího komentáře pouze uvedla, že hmota, z níž se bankovka vyrábí, „obsahuje stopy látky známé jako lůj“. O stažení z oběhu nepadlo ani slovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám