Hlavní obsah

Nová britská pětilibrovka přehraje i gramofonovou desku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová plastová pětilibrovka, která má být bezpečnější a také hygieničtější, má i nevšední využití. Pár koumáků totiž přišlo na to, že s její pomocí je možné přehrát gramofonovou desku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová pětilibrová bankovka z plastu dokáže přehrát gramofonovou deskuVideo: AP

 
Článek

Bankovka s podobiznou premiéra Winstona Churchilla je vyrobena z plastu, takže není snadné ji poškodit. Lidé tak začali zkoušet, co všechno s ní lze dělat. A přišlo se i na to, že může sloužit jako gramofonová jehla. Od té doby se na internetu objevují videa, kde lidé díky bankovce přehrávají různé písničky.

„Asi byste to neměli dělat s nějakou oblíbenou nebo cennou deskou, protože hrozí, že by ji to mohlo poškodit. Ale funguje to,“ uvedl v jednom z videí Brit Dan Wood.

Na internetu se objevila i jiná videa, na kterých lidé zkoušeli plastové peníze zničit vypráním nebo upečením. Docílili však jen toho, že se bankovka smrskla, uvedl web listu The Daily Mail.

Nová pětilibrová bankovka je unikátní i díky bezpečnostním prvkům, jakými jsou například průhledné okno s portrétem královny či zobrazení Big Benu na přední straně na zlaté fólii a na zadní straně na stříbrné fólii, takže je těžší ji zfalšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám