Hlavní obsah

Base jumper překonal rekord, seskočil skoro z osmi kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský base jumper Valerij Rozov vytvořil nový světový rekord, když se v létací kombinéze wingsuit vrhl z nadmořské výšky 7700 metrů. K rekordnímu počinu došlo na šesté nejvyšší hoře světa Čo Oju.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní skok Valerije RozovaVideo: Reuters

 
Článek

Jednapadesátiletý Rozov o skoku z Čo Oju snil tři roky a během letošní sezóny, kdy už věděl, že se o rekord pokusí, na výkon poctivě trénoval a absolvoval mnoho skoků třeba v Dolomitech nebo v Peru.

Výstup na místo, z něhož si Rusův tým seskok naplánoval, byl velmi náročný a kvůli problémům s počasím trval dlouhých 21 dní, uvedla agentura Reuters. Samotný skok už byl proto s trochou nadsázky procházkou růžovým sadem. Rozov padal 90 sekund volným pádem, pak otevřel padák a po dalších dvou minutách přistál na předem určeném místě na ledovci.

BASE jumping

BASE jumping je adrenalinový sport, se kterým přišel v 60. letech dvacátého století Carl Boenish. Zkratka BASE je složena z počátečních písmen míst, ze kterých se skáče: Buildings (budovy), Antennas (antény), Spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy). Jedná se o seskoky z pevných bodů za použití padáku, který bývá nezřídka otevírán jen několik desítek metrů nad zemí.

Rekord ještě nebyl oficiálně uznán, ale nejspíš se jedná jen o formalitu. Rozov navíc překonal sám sebe. V roce 2013 skočil z výšky 7220 metrů, což byl doposud platný rekord.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám