Hlavní obsah

Umění utíkat. První parkourová hala v ČR splnila fanouškům sen

Novinky, ale
Praha

Parkour je v České republice oblíbený už řadu let. Teprve letos ale vznikla první parkourová hala, a to v Praze na Jarově. Určena je i pro freeruning a další streetové sporty. Svým tréninkovým zázemím se řadí také na první místo ve střední Evropě.

Pražský Jarov má první parkourovou halu v České republiceVideo: ale, Novinky

 
Článek

I přes to, že milovníci tohoto sportu jsou schopni přeskočit a vyskočit snad na cokoliv, není parkour považovaný za extrémní disciplínu. Jedná se spíše o umění, které se dá přirovnat k bojovým sportům.

Při konfliktu se člověk může ubránit slovem, bojem nebo útěkem. Parkour je spíš to poslední ze zmíněných. Jde o to překonat všechny překážky, které se v cestě vyskytnou jako by šlo o stav ohrožení.

O vybudování první parkourové haly se zasloužili sami sportovci a jejich příznivci.

„Jako správní parkouristi jsme měli sen, postavit si parkourovou halu. Dotáhli jsme to dál než všichni ostatní a začali jsme vybírat peníze od celý parkourový komunity. Pronajali jsme si halu a s pár klukama jsme to postavili,“ popsal Novinkám trenér parkouru Tomáš Dohnal.

Od září 2016 už hala funguje naplno. Probíhají tady tréninky vedené zkušenými lektory a zapojit se může opravdu každý. Věkově se zájemci pohybují od 6 do zhruba 40 let.

„Z nejprofláknutějších videí, kde se skáčou salta po střechách, se může zdát, že je parkour jen pro teenagery. Ale není to tak. Je hlavně o překonávání sama sebe, o rozvíjení svého fyzického i psychického těla, dá se říct. Najde se v tom opravdu každý,“ dodal Dohnal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám