Hlavní obsah

Na kaprařském mistrovství světa na Nových Mlýnech vytahují rybáři samé macky

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitální úlovky jsou na denním pořádku na mistrovství světa v lovu kaprů, které se tento týden koná na prostřední nádrži vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Celkem se klání účastní 114 týmů, z nichž 28 je českých. Výsledky budou známy v sobotu. Do čtvrtečního poledne byl největším úlovkem kapr vážící 21,6 kilogramu. Očekávají se ale také úlovky, jejichž váha by se mohla pohybovat až okolo neuvěřitelných 30 kilogramů.

Foto: Jiří Jakeš

Ve čtvrtek v poledne vedl polský tým. Jeho člen Jacek Wojciuch ulovil kapra (na snímku) vážícího 21,6 kilogramů.

Článek

„To už jsou metrové ryby, jejichž vytažení z vody dá fušku. Vždyť váha běžného vánočního kapra se pohybuje jen okolo tří kilogramů,“ řekl Právu za pořadatele akce Petr Šurek.

Češi podle něj patří k vyhlášeným odborníkům v lovu kaprů. Mistři jsou ale také Britové, jejichž vlast je kolébkou této disciplíny. K obávaným soupeřům patří Chorvaté. I když většinu závodníků tvoří muži, mnozí z nich mají nahnáno z dámského týmu z Nizozemska.

Ti nejšikovnější si poradí, i když si vylosují nepříliš výhodná lovná místa.
pořadatel akce Petr Šurek

Mistrovství se koná ve vyhlášené vinařské oblasti mezi Šakvicemi a Strachotínem nedaleko Mikulova. Soutěžící ale na prohlížení nedalekých Pavlovských vrchů nemají čas. Každý z týmů má k dispozici člun a bivakuje přímo u nádrže, kde je pro mistrovství vyhrazeno 12 kilometrů břehu tohoto vodního díla. Z člunů lze vhazovat návnadu do vody až do vzdálenosti 300 metrů od souše. Pak už záleží na kvalitě nástrahy, pověšené pod háčkem, zkušenosti a také štěstí každého z rybářů.

„Ti nejšikovnější si poradí, i když si vylosují nepříliš výhodná lovná místa. Vycítí, kde ryby jsou a nabídnou jim na háčcích pochoutky,“ uvedl Šurek.

Foto: Jiří Jakeš

Vypouštění úlovků zpět do vody.

Žádná z ulovených ryb nesmí skončit na pekáči. Po důkladném zvážení je co nejrychleji a nejopatrněji puštěna zpět na svobodu. Do konečného výsledku každého z týmů se počítají tři nejtěžší kapři, které se jim podaří v termínu od pondělních do sobotních 08:00 chytit.

Možná až třicetikiloví

Nejtěžší kapr byl v Česku uloven v osmdesátých letech minulého století v nádrži Rozkoš na Náchodsku a vážil okolo 30 kilogramů.

„Je velmi pravděpodobné, že takové kousky máme i tady na Nových Mlýnech,“ doplnil Šurek. Akci pořádá tým známého rybáře Jakuba Vágnera, který na svých výpravách za rybami tvoří oblíbené dokumentární filmy. Spolupořadateli jsou Moravský rybářský svaz a státní podnik Povodí Moravy, jenž má Nové Mlýny ve své správě.

Ve čtvrtek v poledne vedl jeden z polských týmů před Nizozemci. Na třetím místě byl jeden z českých týmů. „Je vedro. Spíše by se nám hodilo, aby se zamračilo a sprchlo. Voda by se okysličila a kapři by byli aktivnější,“ dodal Šurek. Akce skončí v sobotu v kempu Merkur v Pasohlávkách, kde se kromě koncertů bude konat festival pro rybáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám