Hlavní obsah

Zlatokop našel půlkilový valoun

Novinky, vps

Životní nález má za sebou jeden americký zlatokop z Kalifornie. Při hledání zlata narazil na valoun, který váží 18 uncí, což je něco málo přes půl kilogramu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oscar Espinoza našel hrudku zlata minulý týden poblíž městečka Jamestown, kde žije, uvedl web stanice KPIX. Přesné místo samozřejmě neprozradil.

„Když jsem na to narazil, hned jsem věděl, co to je. Ta váha, to si nespletete. Dal jsem si to hned do zadní kapsy a čekal jsem, kdy se vzbudím. Myslel jsem si, že se mi to zdálo,“ citovala ho místní média.

Espinozův zlatý valoun.

Společnost Gold Prospecting Adventures, pro niž Espinoza na částečný úvazek pracuje, odhaduje, že hodnota valounu se pohybuje mezi 30 až 70 tisíci dolary (721 tisíc až 1,7 miliónu korun).

Cena 18 uncí zlata je samozřejmě nižší, jenže odborníci počítají s tím, že valoun má vzhledem ke své neobvyklé velikosti přidanou hodnotu a sběratelé nebo investoři za něj zaplatí víc.

Espinoza s prodejem zatím nepospíchá, chce si vše dobře promyslet. Jedno ale ví jistě – s hledáním zlata rozhodně nehodlá přestat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám