Hlavní obsah

Parašutista vysílal svou vlastní smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský parašutista Armin Schmieder se v pátek ve Švýcarsku vrhl ve speciální létací kombinéze winguit z vrcholu hory a svůj let živě vysílal přes mobilní telefon. Adrenalinový kousek ale dopadl tragicky, Schmieder při něm zahynul.

Armin Schmieder před svým posledním letem

Článek

„Dnes poletíte se mnou“, řekl 28letý parašutista ve chvíli, kdy se na let připravoval. Poté, co se oblékl do kombinézy, si dal telefon do kapsy a skočil. Fanoušci, kteří přenos sledovali na Facebooku, tak neměli k dispozici obraz, ale pouze zvuk.

Po chvíli uslyšeli křik a pak náraz. Dál už byl slyšet jen zvuk zvonů, zřejmě kravích, uvedl deník Blick. Lidé na Facebooku psali, co se děje a zda je v pořádku, odpovědi se však nedočkali.

Schmieder dopadl poblíž Kanderstegu, který je mezi BASE jumpery vyhledávanou destinací. Policie kantonu Bern potvrdila, že na místě našla tělo 28letého italského občana, jeho identitu však odmítla oficiálně potvrdit.

Tisková mluvčí Jolanda Eggerová podle webu listu The Daily Mail uvedla, že příčina nehody se vyšetřuje. Není tak zatím jasné, zda se jednalo o závadu obleku nebo o Schmiederovu chybu.

„Byl to zkušený parašutista, ale v kombinéze wingsuit létal jen jeden rok,“ citoval The Daily Mail jednoho ze Schmiederových přátel.

BASE jumping

BASE jumping je adrenalinový sport, se kterým přišel v 60. letech dvacátého století Carl Boenish. Zkratka BASE je složena z počátečních písmen míst, ze kterých se skáče: Buildings (budovy), Antennas (antény), Spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy). Jedná se o seskoky z pevných bodů za použití padáku, který bývá nezřídka otevírán jen několik desítek metrů nad zemí.

K jeho smrtelné nehodě došlo jen pár dní poté, co poblíž Chamonix ve Francii zemřel další BASE jumper Alexander Polli. Parašutista známý svými odvážnými kousky během letu narazil do stromu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám