Hlavní obsah

Ostravská zoo má prvního turaka: afrického banánovce fialového

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový ptačí druh obývá ostravskou zoologickou zahradu. Jde o prvního zástupce turaků - banánovce fialového, který obývá pouze Afriku jižně od Sahary. Právo o tom informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Foto: Zoo Ostrava

Peří banánovce obsahuje ve vodě rozpustná barviva na bázi mědi.

Článek

„Ve voliéře ptáků, v Pavilónu evoluce, nyní chováme celkem 125 druhů ptáků. Banánovec fialový se stal 126. druhem a prvním zástupcem řádu turaků. Tito ptáci obývají pouze Afriku jižně od Sahary a vyznačují se pestře zbarveným peřím,“ popisovala mluvčí zoo.

Dodala, že peří banánovce obsahuje ve vodě rozpustná barviva na bázi mědi - zelený turakoverdin a purpurový turacin. „Ta se u jiných ptáků nevyskytují. Základní barvou peří banánovce fialového je leskle modro-fialová,“ upřesnila Nováková.

Banánovci fialoví podle ní žijí v západní Africe od Senegalu až po Středoafrickou republiku.

„Obývají deštné lesy, vlhké savany a mokřady. Mají zvláštní tvar zobáku - rohovina horní části je prodloužená a pokrývá téměř celé čelo,“ vylíčila mluvčí. Banánovec vyhledává především měkké ovoce a obývá stromová patra, kde si staví ledabylá hnízda v korunách stromů.

K vidění je v ostravské zoo nyní šestiletá samička, kterou zahrada získala z polské Zoo Wrocław. „Během podzimu bychom měli dovézt ze Zoo Krefeld i samečka a vytvořit tak chovný pár,“ shrnula Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám