Hlavní obsah

Svítilka rozzářila moře jasně modrou barvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasná modravá záře osvětlovala v posledních dnech moře v okolí čínského města Čchang-le ležícího v provincii Fu-ťien. Mohl za to organismus nazývaný svítilka třpytivá (Noctiluca scintillans).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře v Číně modře svítiloVideo: Reuters

 
Článek

Modrá záře se ve vodách obklopujících město objevila poprvé předposlední červencový den, jev poté trval ještě několik dní. Obvykle se svítilka nejvíce rozzářila mezi devátou a desátou hodinou večerní, napsala agentura Reuters.

Na místo se nahrnuli fotografové, kteří si jev nadšeně fotili, protože v nočních hodinách je neobvyklá záře opravdu působivá.

Výskyt svítilky s sebou ale může přinášet i problémy. Tento jednobuněčný organismus není sám o sobě škodlivý, ale jelikož se sám často stává kořistí, může jeho přemnožení vést k hromadění toxinů z řas v potravním řetězci, jak uvádějí oceánologové.

Čínští odborníci ale po kontrolních testech prohlásili, že oblast okolo města Čchang-le není v ohrožení, protože svítilka se tam nevyskytla v tak velkém počtu, aby znamenala hrozbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám