Hlavní obsah

V Japonsku sílí vliv minimalistického životního stylu

Jednopokojový byt Fumia Sasakiho v Tokiu je tak prázdný, že ho jeho přátelé přirovnávají k výslechové místnosti. Sasaki vlastní tři košile, čtvery kalhoty, čtvery ponožky a pár dalších osobních věcí. Důvodem nejsou peníze. Šestatřicetiletý vydavatel si takovýto životní styl vybral dobrovolně, a připojil se tak k rostoucímu počtu Japonců, kteří jsou přesvědčeni o tom, že méně znamená více, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonci propadli minimalizmu, jejich byty zejí prázdnotouVideo: Reuters

 
Článek

Ovlivněni tradičním japonským zen buddhismem se vyznavači minimalistického stylu vzpírají konzumní společnosti tím, že dramaticky omezují své osobní vlastnictví.

Sasaki dříve býval vášnivým sběratelem knih, CD a DVD disků, přede dvěma roky ho však unavilo neustále sledování nejnovějších módních trendů. „Pořád jsem myslel na to, co ještě nemám, co mi ještě chybí,“ vysvětluje.

Následující rok strávil rozprodáváním a rozdáváním svého majetku. „Když mi teď uklízení a nakupování zabere méně času, mohu trávit více volného času se svými přáteli či cestováním. Jsem teď podstatně aktivnější,“ říká.

Inspirace v USA

Ostatní rovněž zdůrazňují, že vlastní pouze věci, ke kterým mají doopravdy vztah. Tuto filozofii proslavila Japonka Mari Kondová, jejíž kniha o uspořádání domácnosti se stala ve světě bestsellerem.

„Měl jsem víc věcí než průměrný občan, zdaleka ne všech jsem si ale cenil. Stal jsem se minimalistou proto, abych se ve svém životě zaměřil na věci, které mám skutečně rád,“ uvedl redaktor internetového serveru Kacuja Tojoda, který má ve svém bytě o velikosti 22 metrů čtverečních pouze stůl a matraci na spaní.

Japonští minimalisté se inspirovali ve Spojených státech, kde k prvním stoupencům tohoto stylu patřil Steve Jobs.

Na Západě je snaha zaplňovat prostor
Naoki Numahataová

Cílem minimalistického životního stylu není jen zbavit se chaosu a nepořádku, ale také přehodnotit, co vlastnictví věcí znamená, a získat tím jiné hodnoty – v případě Sasakiho například čas cestovat.

Mít méně je praktické

Kolik má tento styl života přívrženců, není známo, ale Sasaki a další jsou přesvědčeni, že existují tisíce přísných zastánců minimalismu a pravděpodobně tisíce dalších, kteří mají o tuto filozofii zájem.

Někteří lidé říkají, že minimalistický styl života je pouze přirozené vyústění zen buddhismu. „Na Západě je snaha zaplňovat prostor, aby byl úplný. V zen buddhismu ale necháváme věci nedokončené, aby mohla pracovat fantazie člověka,“ vysvětluje jednačtyřicetiletá spisovatelka Naoki Numahataová.

Minimalisté rovněž argumentují, že mít méně osobních věcí je nesmírně praktické v Japonsku, které často postihují zemětřesení. „Třicet až padesát procent zranění při zemětřeseních je způsobeno padajícími předměty,“ uvedl Sasaki a ukázal přitom na svůj pokoj. „V této místnosti takové obavy mít nemusíte,“ dodal.

Anketa

Líbí se vám minimalistický styl?
ano
71,4 %
ne
28,6 %
Celkem hlasovalo 2701 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám