Hlavní obsah

Uhynul „nejosamělejší slon na světě“

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek v Tokiu uhynula slonice Hanako, která byla označována jako „nejosamělejší slon na světě“. V tamní zoo Inokašira totiž žila v osamění bez přítomnosti dalších slonů. Dožila se 69 let, což je u slona průměrný věk dožití.

Foto: Profimedia.cz

Slonici se už na nohy postavit nepodařilo

Článek

Slonici dostala zoo v roce 1949 jako dar od Thajska, napsal web BBC News. Tehdy jí byly dva roky. Jenže zoo jiné slony neměla a ani je nepořídila, takže Hanako strávila přes 60 let sama v malém výběhu.

Loni se rozběhla internetová petice na podporu jejího přemístění. Podepsalo ji 470 tisíc lidí, ale zoo její přesun odmítla, protože na něj byla už příliš stará a nemusela by ho přežít.

S tímto názorem souhlasila i nezávislá odbornice Carol Buckleyová, která slonici vyšetřovala. Podle ní by Hanako přesun do rezervace s ostatními slony nenesla po tolika letech samoty dobře.

V zoo proto alespoň vylepšili podmínky ve výběhu. Hanako, která byla v Japonsku ohromně populární, ale začala slábnout a letos v březnu dokonce byla kvůli jejímu zdraví zrušena její narozeninová oslava.

Ve čtvrtek ráno ji našli ležet na boku ve výběhu, na nohy se ji už postavit nepodařilo. Ve tři hodiny odpoledne byla prohlášena za mrtvou.

„Přál jsem si, aby tu s námi byla ještě o trochu déle. Chtěl bych poděkovat všem lide, kteří ji ta léta měli rádi,“ citoval web Japan Times ředitele zahrady Kijošiho Nagaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám