Hlavní obsah

Mimořádný Oppenheimer Blue se vydražil za víc než miliardu

Ženeva
Aktualizováno

Největší čirý modrý diamant na světě se ve švýcarské Ženevě vydražil za rekordních 50,6 miliónu dolarů (přes 1,2 miliardy korun). Oppenheimer Blue váží 14,62 karátu. Podle odborníků je jedinečný a dosud nikdy se podobný kámen v dražbě nenabízel.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zaměstnankyně aukční síně Christie's ukazuje diamant Oppenheimer Blue.

Článek

Anonymní kupec po uhrazení daní zaplatí za diamant celkem přes 57 miliónů dolarů. Podle aukční síně Christie's jde o nejdražší diamant dosud nabízený v aukci.

Dražba trvala asi dvacet minut a telefonicky se jí účastnili dva zájemci.

Diamant je pojmenován po Philipu Oppenheimerovi, jehož rodina kdysi ovládala firmu De Beers, největšího producenta diamantů na světě.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Diamant Oppenheimer Blue váží 14,62 karátů.

Z 200 000 vytěžených diamantů je pouze jeden modrý a jen jedno procento ze 462 modrých diamantů má stejně jako Oppenheimer Blue barvu označovanou jako 'Fancy Vivid'.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Oppenheimer Blue

Ta má středně až tmavě modrý tón a vysokou až nejvyšší sytost, což byl jeden z důvodů vysoké odhadované ceny kamene Oppenheimer Blue. Tu odborníci stanovili na až 45 miliónů dolarů (téměř 1,1 miliardy korun).

V úterý v Ženevě dražili jiný diamant z kategorie Fancy Vivid, a to růžový diamant Unique Pink o váze 15,38 karátu. Prodán byl v přepočtu za 750 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám