Hlavní obsah

Padl rekord v letu na hoverboardu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak slíbil, tak splnil. Francouz Franky Zapata v dubnu při představení svého hoverboardu, tedy létající desky, která unese člověka, prohlásil, že se pokusí o světový rekord v délce letu na takovém zařízení. A opravdu se mu to podařilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouz uletěl na hoverboardu přes dva kilometryVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Flyboard Air, jak se stroj nazývá, je vybaven čtyřmi tryskovými motory, přičemž každý má výkon 250 koní. Ve vzduchu vydrží asi 10 minut a dokáže prý vyvinout rychlost až 150 kilometrů za hodinu.

Zapatova společnost ho vyvíjela několik let. Náročné bylo především vytvořit funkční systém stabilizace. I tak je ale náročné naučit se tuto první verzi hoverboardu ovládat a zatím tak na ní létá jen Zapata. [celá zpráva]

Francouz, který je několikanásobným evropským i světovým šampiónem v jízdě na vodních skútrech, provedl rekordní let na konci dubna na francouzském pobřeží nedaleko Marseille.

Za bedlivého přihlížení doprovodného týmu se vznesl do vzduchu a bez větších potíží uletěl 2252 metrů a dosáhl maximální rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Předchozí rekord, který s 275,9 metry stanovil Kanaďan Catalin Alexander Duru, tak výrazně překonal.

„Snil jsem o tom před čtyřmi, pěti lety, ale nikdo nevěřil, že to je možné, dokonce ani já. A dnes, když vidím, že jsme zrealizovali náš sen, je to jeden z nejlepších okamžiků mého života,“ uvedl Zapata pro agenturu Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám