Hlavní obsah

Povodně oživily obří vodopád, který si nikdo ze starousedlíků nepamatuje

Novinky, jky

Velké povodně ve Velké Británii vyvolané bouří Desmond přinesly vyjma mnoha škod i jednu pozitivní věc. V chráněném území Yorkshire Dales totiž velká voda oživila vodopád, historicky známý jako Malham Cove. Ten si přitom nikdy z místních nepamatuje a existují o něm pouze historické záznamy.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Po záplavách se v Yorkshire Dales znovu objevil zaniklý vodopád

Článek

Prohlubeň, do které vodopád padá, měří 80 metrů. Vodopád ožil tuto neděli, a na krátko se tak stal největším vodopádem Velké Británie. Jinak je nejvyšším Hardraw Force měřící 30 metrů. I ten se nachází v chráněné oblasti Yorkshire Dales.

Jeden z mnoha místních, kteří se na místě shromáždili, aby fascinující výjev sledovali, byl i Stuart Gledhill, který vodopád natočil. Jak sám uvedl, pohled jej fascinoval.

Vedoucí správců národního parku Yorkshire Dales Alan Hulm uvedl, že v místě žije 30 let a nikdy neviděl, že by do prohlubně padala voda. Dodal také, že ani mnozí starousedlíci, kteří v oblasti žijí i přes 70 let, nepamatují vodopád aktivní.

Během pondělního rána vodopád opět utichl.

Bouře Desmond o víkendu odřízla od proudu na 60 000 domácností v severozápadní Anglii a způsobila zaplavení zhruba 4000 domácností. Už si vyžádala i nejméně jednu oběť. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám