Hlavní obsah

Poprvé se podařilo natočit málo prozkoumaný druh velryby

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tým vědců zveřejnil záběry plejtváka Balaenoptera omurai, který byl jako samostatný druh identifikován teprve v roce 2003. Jedná se o první potvrzené záběry tohoto druhu. V nové studii vědci navíc tuto málo známou velrybu poprvé detailně popsali a doufají, že se jim o ní brzy podaří zjistit víc.

BEZ KOMENTÁŘE: Výzkumníci poprvé natočili téměř neznámou velrybuVideo: New England Aquarium and Woods Hole Oceanographic Institution

 
Článek

Ve studii zveřejněné v prestižním magazínu Royal Society Open Science popsali oceánografové zvukové projevy velryb, jejich potravní návyky a preference při výběru místa výskytu v pobřežních vodách Madagaskaru.

„Během let tu bylo pár možných pozorování těchto velryb, ale žádné nebylo potvrzené. Vypadá to, že se vyskytují ve vzdálených místech a je těžké je spatřit, protože jsou malé,“ uvedl o zhruba 10 metrů velké velrybě hlavní autor studie Salvatore Cherchio.

Balaenoptera omurai poprvé identifikovali v Japonsku v roce 2003 na základě DNA vzorků z koster z předchozích výzkumných a loveckých expedic.

Vzácná velryba byla často zaměňována za podobně vypadajícího plejtváka Brydeova. Tohoto omylu se dopustil i Cherchio se svým týmem, ale z kvalitních fotografií a videí nakonec poznali, že sledují mnohem vzácnější druh, což jim následně potvrdily vzorky DNA.

Cherchio se během listopadu vrátil do terénu a doufá, že se mu na výzkum podaří navázat. Především by chtěl určit, jak velká populace těchto velryb se pohybuje v okolí Madagaskaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám