Hlavní obsah

Čtrnáctiletý chlapec vypadá jako penzista, jeho tělo stárne osmkrát rychleji

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nihalovi Bitlovi z Indie je čtrnáct let. Přesto nevypadá jako jeho vrstevníci, ale spíše jako důchodce. Trpí totiž syndromem předčasného stárnutí, kvůli kterému jeho tělo stárne osmkrát rychleji než normálně. Informoval server Mirror.

BEZ KOMENTÁŘE: Čtrnáctiletý Nihal vypadá jako stařecVideo: Mediamedic Comm

 
Článek

Nihal má vrásčitou kůži, povadlé končetiny a holou hlavu kvůli genetické poruše, která se jmenuje Hutchinson-Gilfordův syndrom. Váží pouze 12 kilogramů a měří 1,20 metru. Kvůli poruše musel přestat chodit do školy, protože se mu jeho spolužáci smáli. Porucha ovšem nemá žádný vliv na jeho mozek, a tak jeho mysl zůstává mladá.

Sestavil si proto seznam svých největších přání, u kterých doufá, že se mu podaří si je splnit. Přání má zatím tři, prvním je setkání s robotem ASIMO, druhým je návštěva Disneylandu v Kalifornii. Třetí přání zatím nechce prozrazovat.

„Bez ohledu na to, kolik času zbývá, chci, aby se sny mého syna vyplnily co nejdříve,“ řekl Nihalův otec Srinivas.

Nevěděli, co se mu stalo

U mladíka se první problémy objevily v 18 měsících, kdy rodiče zjistili, že se mu dělají na kůži světlé a tmavé fleky. Tehdy se také zastavil chlapcův normální vývoj – jeho klouby zestárly, začaly mu padat vlasy a povolovat kůže.

Rodina dlouho netušila, co se stalo. To, že trpí Hutchinson-Gilfordovým syndromem, se dozvěděl teprve před pěti lety.

Nyní je Nihal v Bostonu, kde podstupuje léčbu pomocí medikamentu, který se používá na rakovinu. Lékaři nevědí, zda mu léčba pomůže k delšímu životu, zatím se chlapci zlepšily klouby a přibral dva kilogramy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám