Hlavní obsah

Ve slovenské jeskyni se dějí zvláštní věci

Právo, Ivan Vilček

Podivné zvuky a vývěry v podzemním jezeře rozrušují fantazii návštěvníků jeskyně u slovenského města Tisovec. Televize Markíza upozornila, že ji objevili už před 60 lety, ale některé záhady nebyly ani za šest desetiletí uspokojivě vysvětleny.

Záhadná jeskyně na SlovenskuVideo: TV Markíza

 
Článek

Jeskyni objevili náhodou při stavbě železniční trati. Už u vstupu návštěvníka překvapí zvláštní zvuky, které připomínají spláchnutí velkého množství vody a opakují se v nepravidelných intervalech. Jeskyňáři zde po čase objevili jezero a zvuky splachující vody byly vysvětleny.

Jenže jezero má také své záhady. Je hluboké 24 metrů, ale potápěči tuší, že toto číslo není konečné. Na jeho dně se objevují záhadné vývěry. „Nazval jsem to Tisovská sopka, ale není to nic nebezpečného a erupce zde nehrozí. Je to jako živý organismus. Vývěry chrlí sedimenty a bahno,“ říká potápěč Peter Kubička.

Dostat se k jezeru není lehké, protože přes štěrbinu se dostanou jen nejštíhlejší chlapi. Všimli si, že hladina jezera někdy rychle stoupá a jindy ještě rychleji klesá. To je záhada, kterou jeskyňáři ani potápěči zatím nerozluštili.

Jeskyňáře také mate to, co se děje s nafukovacím člunem, se kterým se přepravují po jezeře. Pokaždé, když se vrátí, najdou ho opačně převrácený, než ho zanechali. Zdá se, že jeskyně u Tisovce opravdu skrývá množství záhad, které ještě čekají na vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám