Hlavní obsah

Hledači pokladů našli ve vracích zlaté mince za 110 miliónů

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mince v odhadované hodnotě 4,5 miliónu dolarů, tedy asi 110 miliónů korun, našli u Floridy potápěči ve vracích flotily 11 španělských lodí potopených v roce 1715. Ve středu o tom informoval Brent Brisben, který vlastní práva na průzkum vraků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči našli mince v hodnotě 110 miliónů korunVideo: Reuters

 
Článek

Celkem 350 mincí nalezla trojice potápěčů už koncem července v malé hloubce u floridské pláže Vero. Většina jich byla ve velmi dobrém stavu.

„Vypadaly, jako kdyby spadly do vody včera,“ citovala agentura Reuters Williama Barletta, jednoho z potápěčů.

Státu Florida připadne 20 procent z hodnoty nálezu, zbytek si rozdělí Brisben a potápěči. Barlett odmítl uvést, na kolik si může přijít.

„Jsem jen chlápek na lodi, co žije svůj sen,“ dodal Američan.

Jedenáct španělských lodí potopil hurikán na cestě z Havany do Španělska. Brisben na základě seznamu nákladu lodí uvádí, že celková dnešní hodnota převážených cenností se pohybuje kolem 400 miliónů dolarů, přičemž cennosti za 175 miliónů už byly vyzvednuty.

Nedávno například rodina Schmittových, která zmíněné vraky prohledává už několik let, našla zlaté předměty v hodnotě jednoho miliónu dolarů. [celá zpráva]

V roce 2013 vytáhli z moře zlaté mince a řetízky v hodnotě 300 tisíc dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám