Hlavní obsah

Žhavá láva stékající do moře vytvořila v noci magické obrazce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Galapágy v pondělí zveřejnil úchvatné záběry noční erupce sopky Wolf, která se 25. května probudila po 33 letech. Stékající láva vytvořila na svahu působivé obrazce, jak je vidět na videu. Aktivita 1707 metrů vysoké sopky může ohrozit jedinou kolonii růžových leguánů na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žhavá láva vytvořila v noci magické obrazceVideo: Footage provided by Lindblad Expeditions, shot onboard National Geographic Endeavour, Reuters

 
Článek

„Poblíž sopky Wolf se nenachází obydlené území, není tu riziko pro lidskou populaci. Je tu ale jediná populace růžových leguánů na světě,“ napsal Národní park Galapágy na svém twitterovém účtu.

Wolf je největší sopkou na vulkanických Galapágách. Naposledy vybuchla v roce 1982. Na ostrově Isabela jsou čtyři další sopky – Darwin, Alcedo, Cerro Azúl a Sierra Negra.

Růžový leguán je jedním z druhů pozemních leguánů žijících na Galapágách, kteří jsou méně známí než mořští leguáni ze souostroví.

Foto: Profimedia.cz

Růžový leguán Conolophus marthae

Stejně jako rozšířenější žlutý leguán Conolophus subcristatus, žijící na většině ostrovů v Galapágách, je tento prehistoricky vypadající ještěr dlouhý přes metr a váží až 12 kilogramů.

I když je to býložravec, nepohrdne ani hmyzem nebo stonožkami. Hlavním zdrojem jeho potravy i vody jsou místní opuncie.

Růžový leguán byl objeven až v roce 1986 a v roce 2009 genetická studia prokázala, že jde o samostatný druh. Oba se od společného předka oddělili před 5,7 miliónu let. Na Galapágách žije mezi pěti až deseti tisíci suchozemských leguánů, růžových je ale jen sto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám