Hlavní obsah

Psí pacienti na pražské klinice cvičí v akváriu na běžeckém pásu

Novinky, mak
Praha

Úroveň služeb pro zvířecí pacienty se stále zvyšuje. Novinkou je zkvalitnění péče v rekonvalescenci po ortopedických a neurologických operacích ve formě aquaterapie. Na psí pacienty se pak naskýtá zajímavý pohled. Pod odborným dohledem cvičí v akváriu napuštěném teplou vodou na běžeckém pásu. Před kamerou si zacvičily border kolie Karamelka a Bordík.

Psi cvičí v akváriu na běžeckém pásuVideo: Novinky

 
Článek

Paní Nella Semecká pravidelně dochází se svými dvěma border koliemi na speciální rehabilitaci nazývanou aquaterapie do veterinární kliniky v pražských Stodůlkách. Dvouletá fenka Karamelka se aktivně věnuje sportu agility a právě při tréninku si zlomila přední nohu, konkrétně loketní a vřetenní kost. Problém se zlomeninou je díky rehabilitacím zažehnán. Přesto mladá psí pacientka na vodní proceduru pravidelně dochází kvůli udržení kondice pro závody.

„Karamelka byla ortopedický pacient, zaměřovali jsme se na to, aby přední noha nasvalila, protože byla silně atrofická, a abychom odlehčili kompenzačním oblastem, které si pes během nošení nohy na těle vytvoří. Nyní je zdravá, chodí spíše tréninkově,“ popisuje léčbu fyzioterapeutka Kateřina Plačková. „Ona vodu miluje, plavání je její, pamlsky i cvičení taky, takže u ní se rehabilitace skloubila v aktivitu, která ji baví,“ doplňuje majitelka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na rehabilitace pravidelně dochází i druhý pes Nelly Semecké. Bordíka si majitelka vzala ve velmi špatném stavu jako týraného a podvyživeného. Svalstvo bylo velmi ochablé a po necelém měsíci začal kulhat. Během krátké doby po rehabilitaci se mu zpevnilo svalstvo, nekulhá a získává kondičku stejně jako Karamelka.

Foto: Novinky

Karamelka se vysouší po aquaterapii.

Aquaterapie má ve světě vynikající výsledky v urychlení léčby po operacích páteře a mnoha dalších ortopedických a neurologických zákrocích. Velmi vhodná je pro psy s omezenou pohyblivostí, s onemocněním dysplazií loketních i kyčelních kloubů, s artrózou, atrofií svalstva i s dalšími zdravotními problémy spojenými s bolestivostí kloubů a svalů. Neméně vhodná je pro psí pacienty trpící obezitou. Aquaterapii však mohou využít i zdraví psi pro zkvalitnění fyzického tréninku při zvyšování tělesné kondice.

„První den psího pacienta začíná velice pomalu. Snažíme se lákat na pamlsky, na pochvaly. Psa s vanou nejprve seznámíme. Docházení je dlouhodobé, snažíme se tedy pozitivní metodou budovat vztah se psem tak, aby pro něho rehabilitace nebyla stresová. Ze začátku je pes ve vodě třeba jen deset minut, další návštěvu pak postupně navyšujeme většinou o pět minut a výsledně končíme na půl hodině,“ vysvětluje Plačková.

Při rehabilitaci využívají fyzioterapeutky i aktivní cvičení. Mezi jedno z velmi efektivních patří cvičení na balančních pomůckách, převážně na gymnastických míčích. Slouží k obnovení správné lokomoce psa a k posilování hluboko uložených svalů.

Foto: Novinky

Bordík balancuje na gymnastických pomůckách.

„Cvičení je pro ně hodně těžké už kvůli rozložení váhy, kdy zhruba šedesát procent hmotnosti psa je na předních nohách a my po nich chceme, aby stáli na středu míče. To znamená, že musejí zapojit tělo tak, jak nejsou zvyklí. I přesto ale cvičení milují, kolikrát z pomůcky nechtějí ani slézt a často před nimi musíme míč ukrývat,“ směje se fyzioterapeutka.

Reklama

Výběr článků

Načítám