Hlavní obsah

Z kalíšku za pár korun se vyklubala miliónová vzácnost

Novinky, vps

Z nečekaného zisku se může těšit jeden britský obchodník, který nedávno prodal v aukci porcelánový kalíšek za 44 tisíc liber. Původně ho přitom vůbec nechtěl a koupil ho v balíčku s mnoha dalšími předměty, uvedl server MailOnline.

Foto: Peter Wilson Auctioneers

Porcelánový kalíšek, který se prodal v přepočtu za 1,7 miliónu korun.

Článek

Nejmenovaný obchodník koupil soubor porcelánových a keramických předmětů za 100 liber, což je podle současného kurzu asi 3800 korun. Líbil se mu totiž jeden kousek a rozhodl se kvůli němu vzít celou sbírku.

Asi osm centimetrů vysoký kalíšek se dostal do popředí zájmu až poté, co předměty donesl k dražiteli za účelem ocenění. Odborník poznal, že se jedná o produkt slavné porcelánky Chelsea. Vyrobila ho před 266 lety a dnes má jít o jeden ze dvou kusů, o jejichž existenci se ví.

Dražitel ale i přesto určil, že v aukci by se mohl prodat za 100 až 200 liber. Realita však překonala veškerá očekávání. I s provizí pro aukční síň a dalšími poplatky se totiž kalíšek prodal za závratných 44 400 liber, tedy 1,7 miliónu korun.

„Poznal jsem, že se jedná o Chelsea, ale prodejce o tom nebyl přesvědčený. Zůstali jsme proto opatrní, ale když jsme zveřejnili aukční nabídku, začali nám volat z Londýna kvůli rezervacím na aukci. Prodejce je z výsledku samozřejmě nadšený,“ uvedl Chris Large z aukční síně Peter Wilson Auctioneers, která zajišťovala prodej kalíšku.

Reklama

Výběr článků

Načítám