Hlavní obsah

Největší bílý lanýž světa vyjde na 22 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italští hledači bílých lanýžů tento týden slavili fenomenální úspěch. Ze země se jim podařilo vyhrabat plodnici vážící 1,89 kilogramu. A je tak jasné, že se jedná o vůbec největší bílý lanýž, který kdy byl objeven. Už teď za něj nabízejí kupci z Číny a Dubaje rovný milión dolarů (přes 22 miliónů korun).

Foto: Sabatino Truffles

Největší lanýž, jaký byl kdy objeven, váží 1,89 kilogramu

Článek

Lanýž objevila společnost Sabatino Truffles. Rodina Balestrových vlastnící firmu odvezla plodnici do New Yorku, kde ji po druhé adventní neděli budou dražit. Výtěžek z aukce konané v předvánočním čase půjde na charitu.

Od října do prosince v oblastech, kde lanýže rostou, pátrají po plodnicích hledači s vycvičenými psy a prasaty. Bílý lanýž je nejdražší potravinou světa v přepočtu na gram váhy. Plodnice se používá jako koření, ochucují se jí přímo pokrmy (strouhaná) či se nakládá do olejů.

Dosavadní rekordman zapsaný v Guinnessově knize měl dvoutřetinovou hmotnost nedávno nalezeného obra. Cena toho lanýže se vyšplhala na 330 tisíc dolarů, nově objevená plodnice s hmotností 1,89 kilogramu ale vynese přes milión dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám