Hlavní obsah

Muž měl čtyři roky tasemnici v mozku

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý případ řešili lékaři v londýnské St. Thomas‘ Hospital. Dnes 50letý muž za nimi v roce 2008 přišel s bolestmi hlavy, ztrátou paměti a záchvaty. Prováděli na něm různá vyšetření, ale bez úspěchu. Až po čtyřech letech zjistili, že má v mozku tasemnici.

Foto: Genome Biology

Skeny ukazují, jak se tasemnice v mozku během let pohybovala

Článek

Případ vyřešili lékaři už v roce 2012, v detailní studii ho ale zveřejnili až v pátek v odborném magazínu Genome Biology.

Kromě bolestí hlavy si muž stěžoval ještě na změnu v čichu a časté záchvaty. Magnetická rezonance odhalila v jeho mozku útvar, který vypadal jako léze tkáně. Lékaři si však lámali hlavu s jejím původem. Ještě více je pak překvapilo, když zjistili, že se útvar hýbe. Skeny během čtyř let ukázaly, že se posunul o minimálně pět centimetrů.

Lékaři během zmíněných čtyř let provedli několik biopsií a testovali muže na mnoho nemocí. Až v roce 2012 objevili v mozkové tkáni pozůstatky asi deseticentimetrové larvy. Jakmile znali diagnózu, předepsali muži léky, které parazita zabily. Jejich pacient se pak plně uzdravil.

Jednalo se o tasemnici druhu Spirometra erinaceieuropaei, jež byla ve světě zaznamenána od roku 1953 pouze ve 300 případech. Ve Velké Británii se jednalo o vůbec první případ.

Vzhledem k vzácnosti tasemnice se ví jen málo o jejím životním cyklu. Předpokládá se však, že se do těla člověka může dostat nechtěnou konzumací miniaturních korýšů ve vodě, ze syrového masa nebo z obkladů ze syrového žabího masa, které se podle listu The Telegraph často používají v Číně ke zklidnění bolavých očí.

Není jasné, jak mohl být pacient infikován, je však čínského původu a často se vracel do své rodné země. „Nečekali jsme, že bychom mohli ve Velké Británii narazit na takovouto infekci, ale časté cestování po celém světě způsobuje, že se občas objeví i netradiční paraziti,“ řekla autorka studie doktorka Effrossyni Gkrania-Klotsasová.

Lékařům se podařilo získat genom tasemnice, který teď podrobí dalšímu zkoumání a pokusí se zjistit více o tomto málo známém parazitovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám