Hlavní obsah

V Přerově se objevila rarita - černobílý kos

Vzácného černobílého kosa objevili ornitologové v Přerově. Podobně zbarveného opeřence zaregistrovali ve městě již před lety a nyní prosí veřejnost, aby je o případném výskytu takovéhoto ptáka informovala. V pondělí to uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Foto: spolek ornitologický Moravský, ČTK

Ornitologové objevili v těchto dnech v ulicích Přerova černobílého kosa.

Článek

„Jde o kosa černého, který se liší od ostatních kosů svým výrazným černobílým zbarvením. Jde o barevnou anomálii, odborně nazvanou leucismus, tedy o poruchu tvorby melaninu,“ uvedl Šafránek. Podotkl, že pro ptáka to znamená velký handicap.

„V přírodě je totiž velmi nápadný a velcí predátoři by na něj útočili jako na prvního. I ostatní kosi na něj pro jeho odlišnost útočí,“ doplnil ornitolog.

Leucismus je barevná odchylka, která se může vzácně vyskytnout i u dalších druhů ptáků, savců nebo u plazů. „Na rozdíl od albínů nemají červené oči, ale světlejší nebo modře zbarvené. Zvířata s touto poruchou si mohou částečně zachovat na části těla i původní zbarvení, a proto jsou strakatá a velmi nápadná,“ dodal místopředseda spolku.

Podobného černobílého kosa objevili ornitologové v Přerově už dříve. Další strakatí kosi byli spatřeni i v Kroměříži, Prostějově, Šumperku, Hodoníně, Pardubicích nebo v Plzni. Kvůli ornitologické databázi se odborníci obracejí na veřejnost, aby v případě, že strakatého kosa spatří, poslali tuto informaci ornitologům do Moravského ornitologického spolku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám