Hlavní obsah

Magická Pyroterra vás zavede do jiné dimenze

Praha

Česká umělecká skupina Pyroterra se profesionálně věnuje ohnivé a světelné show už nějaký ten pátek. Svojí nevšední a ojedinělou show se zapsala do povědomí nejen v České republice, ale po celém světě. Tato partička mladých a talentovaných nadšenců si na své konto připsala další mezinárodní úspěch. Probojovala se totiž do semifinále Britain´s Got Talent.

Čeští umělci dosahují mezinárodních úspěchůVideo: Novinky

 
Článek

Talentovaní umělci působí na scéně již od roku 2006. Momentálně skupinu Pyroterra tvoří 16 lidí plus další externisté - tanečníci či akrobaté. Vystoupení Pyroterry jsou plné akrobacie, zábavní pyrotechniky, ohně, světelných efektů a neuvěřitelné energie.

„Vše začalo mnohem dřív, než jsme založili samotnou skupinu. Jako parta jsme se sešli třeba v parku, celkově nás lákal adrenalin a poté vše samovolně začalo vznikat,“ říká jeden z členů Marek Solnička.

Většina členů se už před samotným vznikem skupiny věnovala adrenalinovým sportům. Historický šerm, horolezectví, kaskadérství či tanec, to všechno spojilo tuto partu v jednu rodinu.

„Nás všechny spojuje adrenalin, jakákoliv akce a taková chuť si vytrvale ubližovat, neustále se pálíme a pořád nás to baví,“ směje se produkční a člen party Martin Koubek.

K originálnímu vystoupení je zapotřebí nejen dobrá choreografie, ale neodmyslitelně k tomu patří také kostýmy nebo kvalitní hudba. Choreografie vymýšlejí primárně dva lidi - Monika a Honza, kteří navrhnou hlavní kostru. Většinou se pak na tvorbě jednotlivých show podílejí úplně všichni. Každý tak přispěje svou fantazií.

Vždy originální a nepředvídatelní 

Skupina Pyroterra je oblíbená také svými nevšedními kostýmy, které jim navrhuje návrhářka Monika Vaverová. Ta nejdřív tyto originální kousky ušije, ale tím to rozhodně nekončí. Aby kostým svítil, je potřeba na oblečení nainstalovat světelné efekty a další vychytávky.

„Není to žádná věda, ve výsledku jsou to LED světla, která jsou napájena baterkou na ovladač. Pak je ta těžší část dát to všechno dohromady, aby to fungovalo. Kluci s tím lítají vzduchem, skáčou a blbnou. Všechny ty světelné věci si vyrábíme sami a baví nás to,“ vysvětluje Martin Koubek.

Pyroterra ve svých vystoupeních propojuje celou řadu uměleckých oborů. Je to akrobacie, tanec, žongléřství a artistická čísla, k tomu je zapotřebí spousta inspirace a nové nápady.

Magická Pyroterra Video: Novinky

„Naší snad největší inspirací je Cirque du Soleil, kam se postupně snažíme i směřovat. Dále nás fascinuje celkově tanec a akrobacie, který se v našich číslech neustále objevuje. Snažíme se neustále také experimentovat s ohněm,“ dodává Martin.

Umělci procestovali a vystupovali na mnoha místech po celém světě. Zavítali například do Mexika, Indie, USA, Afriky a do dalších míst. I přesto, že rádi cestují, přiznávají, že je to mnohdy i velice náročné.

„Cestujeme po celém světě, poznáváme úžasné lidi. Indie, Afrika a USA, to byly pro nás asi nejsilnější zážitky, je to úplně jiný svět, než je tady,“ popisuje nadšeně Marek Solnička.

Foto: Pyroterra

Pyroterra 2

Bodovali v Britain´s Got Talent

Skupina Pyroterra během svého působení dosáhla mnoha úspěchů. Pravidelně vystupuje na prestižních a obrovských akcích, jezdí vystupovat do zahraničí. Mezi jejich nejčerstvější úspěch patří i působení v talentové soutěži Britain´s Got Talent, která se konala v Londýně. Tam se jim podařilo probojovat až do samotného semifinále.

„V divadle jsme udělali velice dobrý dojem, dokonce jsme překonali i některé místní spolky, které nám konkurují. To byl pro nás obrovský úspěch, protože jsme se ujistili, že to naše umění fakt stojí za to. Byla to obrovská zkušenost pro nás všechny,“ říká Marek.

Pyroterra však nehodlá usnout na vavřínech, mají totiž po semifinále ještě více našlápnuto. Neustále makají a posouvají své hranice. Jejich motivací a hnacím motorem je nejen jejich vášeň k tomuto umění, ale také rodina, kterou bezpochyby umělci jsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám