Hlavní obsah

Svět má nové hudební mistry, kytaristu se 78 prsty a bubeníka s 22 pažemi

Novinky, mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko

Kytarista se sedmdesáti osmi prsty a bubeník s dvaadvaceti pažemi. To je nová hudební sestava v rámci projektu několika ostřílených hudebníků. A že jim to společně hraje.

Svět má nové hudební mistry, kytaristu se 78 prsty a bubeníka s 22 pažemi

 
Článek

Britský elektronický umělec Squarepusher, vlastním jménem Tom Jenkinson, se rozhodl, že dá hudebnímu průmyslu nový rozměr. Společně se svým kolegou, hudebním producentem Kenjirem Matsuem a jeho týmem, představili veřejnosti své společníky na turné, kterými jsou pořádně namakaní roboti.

Stroje nazvané Z - Machines vypadají jako mořští tvorové a jsou sestrojeny tak, aby mohly ovládat hudební nástroje způsobem, jaký žádný člověk nedokáže. Robot hrající na kytaru má 78 prstů, kterými mačká struny na hmatníku a ovládá několik trsátek. „Bubnobot” disponuje 22 pažemi, čímž své konkurenty z masa a kostí strčí do kapes. Formaci doplňuje klávesista, jenž klaviaturu ovládá laserem.

Zatímco u bubeníka lze naprogramovat sílu úderu a dodat jeho hře alespoň nějakou dynamiku, u kytaristy to možné není. A tak je tento umělý virtuos sice schopen ďábelsky rychlých běhů po hmatníku a zběsilých akordů pro lidského kytaristu nezvládnutelných, ovšem jeho tóny jsou zatím jeden jako druhý, bez dynamiky, a tudíž bez emoce.

„Každé z robotických zařízení, která jsou součástí tohoto projektu, má svá specifika, která umožňují určité možnosti a vylučují ostatní,“ uvedl umělec Squarepusher.

Autoři této hudební partičky se nyní rozhodli vydat hned pět skladeb v podání tří robotů. Minialbum Music for Robots má vyjít 7. dubna.

Anketa

Líbí se vám jak roboti hrají?
ANO
48,5 %
NE
51,5 %
Celkem hlasovalo 3166 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám