Hlavní obsah

Fotopast zachytila „asijského jednorožce“

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci se ve středu pochlubili fotografií málo známého sudokopytníka pojmenovaného saola. Pořídila ji fotopast umístěná v odlehlé oblasti ve Vietnamu a jedná se o první spatření tohoto savce po 15 letech. Jedná se o velmi málo prozkoumaný druh a pro svou vzácnost je označován jako „asijský jednorožec“.

Foto: Reuters

Takto saolu zachytila fotopast v odlehlé horské oblasti ve Vietnamu.

Článek

Saolu objevili výzkumníci ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a vietnamští ochránci přírody teprve v roce 1992, když našli v horské oblasti blízko hranic Vietnamu s Laosem lebku s neobvyklými rohy. Tehdy se podle listu The Guardian jednalo o prvního nově identifikovaného velkého savce po více než 50 letech.

Tento ohrožený savec patří do čeledi turovitých a podobá se africkým antilopám. V kohoutku dosahuje výšky až 85 centimetrů a může vážit kolem 100 kilogramů. Jsou pro něj charakteristické dva rohy dlouhé až 50 centimetrů a také světlé skvrny na hlavě.

BEZ KOMENTÁŘE: Saola na archivních záběrech

Server listu Daily Mail uvedl, že v roce 1993 byly odchyceny dva exempláře, ale po několika měsících zemřely v zajetí. Poslední prokazatelné spatření se datovalo do roku 1998, pro vědce je tak snímek pořízený 7. září obrovským úspěchem.

„Když jsme se s naším týmem poprvé podívali na tu fotografii, nemohli jsme uvěřit svým očím. Saola je pro jihoasijské ochránce přírody svatým grálem, takže tu bylo hodně nadšení. Je to dechberoucí objev a dává nám naději na záchranu druhu,“ uvedl v prohlášení ředitel WWF pro Vietnam Van Ngoc Thinh.

Je to neprozkoumaný druh

Fond se v posledních letech snažil odstraňovat pasti a bojoval s nelegálním lovem, mimo jiné i v oblasti, kde byl saola v září vyfotografován. Pro ochránce se jedná o důkaz, že jejich snaha má smysl.

„Je to historický moment ve snaze Vietnamu o ochranu naší výjimečné biodiverzity a jedná se o potvrzení účinnosti programu na ochranu životního prostředí saol,“ dodal Van Ngoc Thinh.

Vědci toho o saolách po dvaceti letech od jejich objevení vědí jen velmi málo. Kromě toho, že žijí v odlehlých a těžko přístupných oblastech, se totiž jedná i o velmi plaché zvíře. Nedá se tak přesně určit, jaká je velikost jejich populace. Optimistické odhady hovoří o maximálně několika stovkách jedinců, ale možná se také jedná o pouhé desítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám