Hlavní obsah

Český mistr světa v míchání koktejlů přidal do vítězného koktejlu nečekanou ingredienci

Vítězem soutěže Mattoni Grand Drink a Mistrem světa v míchání nealkoholických nápojů se stal český barman Achim Šipl, který si odnesl výhru 10 000 dolarů (194 000 Kč). Na soutěži uspěl se svým drinkem Walu Forever Young v konkurenci 48 barmanů z celého světa. Šipl se přitom nebál originality - ve svém koktejlu využil i čerstvý paprikový džus.

Foto: Mattoni Grand Drink

Vítězný koktejl Walu Forever Young

Článek

O vítězi rozhodla mezinárodní porota, v níž zasedli zástupci Světové barmanské asociace (IBA) například z Nového Zélandu, Polska, Austrálie, Slovinska. Šipl momentálně působí jako šéfbarman pražského baru Oblaca a vítězství na Mattoni Grand Drink pro něj není prvním karierním úspěchem. V roce 2012 se stal barmanem roku a v roce 2010 byl oceněn jako barman s nejlepší technikou práce ve střední Evropě.

„Chvílemi mám husí kůži, chvílemi se mi chce brečet a chvílemi smát, to vítězství je úžasné, obzvlášť proto, že jsem soutěžil se 47 špičkovými barmany z celého světa,“ uvedl bezprostředně po vyhlášení soutěže Šipl.

Foto: Mattoni Grand Drink

Achim Šipl při přápravě vítězného koktejlu.

O svém vítězném koktejlu pak říká: „V koktejlu jsem zkombinoval minerální vodu Mattoni s netradičními surovinami, které by možná mnozí lidé v drinku nečekali – čerstvým džusem z červené papriky, který obsahuje spoustu antioxidantů, nebo džusem z rebarbory, kterou si sám pěstuju. Walu v názvu koktejlu znamená jméno mojí babičky, tedy spíš jak ji děda oslovoval. Právě na její zahradě mi rebarbora do nápoje roste.“

Recept koktejlu Walu Forever Young

10cl přírodní minerální vody Mattoni

5cl freshe z rebarbory

0,5cl freshe z červené papriky

1cl vanilkového sirupu bez cukru

3g ovocného čaje Cocolle č. 62

1cl datlového bio sirupu

To, že jsou nealkoholické koktejly novým nepostradatelným trendem v repertoáru moderního barmana, potvrdil i prezident IBA Dereck Lee: „V dnešní době lidé čím dál více dbají na zdravý životní styl a je patrná zvyšující se poptávka po nealkoholických koktejlech, které by měly být součástí repertoáru každého barmana.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám