O vítězi rozhodla mezinárodní porota, v níž zasedli zástupci Světové barmanské asociace (IBA) například z Nového Zélandu, Polska, Austrálie, Slovinska. Šipl momentálně působí jako šéfbarman pražského baru Oblaca a vítězství na Mattoni Grand Drink pro něj není prvním karierním úspěchem. V roce 2012 se stal barmanem roku a v roce 2010 byl oceněn jako barman s nejlepší technikou práce ve střední Evropě.

„Chvílemi mám husí kůži, chvílemi se mi chce brečet a chvílemi smát, to vítězství je úžasné, obzvlášť proto, že jsem soutěžil se 47 špičkovými barmany z celého světa,“ uvedl bezprostředně po vyhlášení soutěže Šipl.

Achim Šipl při přápravě vítězného koktejlu.

Achim Šipl při přípravě vítězného koktejlu.

FOTO: Mattoni Grand Drink

O svém vítězném koktejlu pak říká: „V koktejlu jsem zkombinoval minerální vodu Mattoni s netradičními surovinami, které by možná mnozí lidé v drinku nečekali – čerstvým džusem z červené papriky, který obsahuje spoustu antioxidantů, nebo džusem z rebarbory, kterou si sám pěstuju. Walu v názvu koktejlu znamená jméno mojí babičky, tedy spíš jak ji děda oslovoval. Právě na její zahradě mi rebarbora do nápoje roste.“

To, že jsou nealkoholické koktejly novým nepostradatelným trendem v repertoáru moderního barmana, potvrdil i prezident IBA Dereck Lee: „V dnešní době lidé čím dál více dbají na zdravý životní styl a je patrná zvyšující se poptávka po nealkoholických koktejlech, které by měly být součástí repertoáru každého barmana.“