Hlavní obsah

Fantasy seriál pobláznil rodiče, dětem dávají jako jméno smyšlenou přezdívku

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Seriál stanice HBO Hra o trůny, natočený podle knih George R. R. Martina, inspiroval některé rodiče k tomu, aby své nově narozené ratolesti pojmenovali po jedné z postav. Na tom by nebylo nic až tak neobvyklého, pokud by daným jménem nebyla přezdívka ze smyšleného jazyka. Od roku 2011 tak v USA žije již 146 dětí se jménem Khaleesi, což v uměle vytvořené dothračtině znamená „královna“.

Foto: Profimedia.cz

Khaleesi Daenerys Targaryen v podání herečky Emilie Clarkeové

Článek

Kniha Hra o trůny vyšla v roce 1996 jako první část ságy Píseň ledu a ohně. První děti pojmenované jako Khaleesi po postavě Daenerys Targaryen se ale začaly objevovat až v roce 2011, což odpovídá začátku vysílání seriálu. Do té doby nebyl zaznamenán jediný takový případ. Lze tak soudit, že za vznikem tohoto trendu stojí právě seriálová adaptace.

„Mnoho autorů počínaje Shakespearem vymyslelo jména, která se uchytila u rodičů. Dokonce najdete jména z fantaskních světů, jež byla později použita u skutečných dětí. Ale jméno vzaté ze slova, které není ve skutečnosti jménem, a navíc ze smyšleného jazyka? Nenapadá mě žádný podobný příklad,“ uvedla pro deník The Sun odbornice na dětská jména Laura Wattenbergová.

Khaleesi není jediným jménem ze světa George R. R. Martina, které se ujalo u amerických rodičů. Arya, nejmladší dcera Eddarda Starka, byla za loňský rok skokanem mezi dětskými jmény. Zatímco v roce 2011 bylo jméno na 711. místě, v roce 2012 se posunulo už na 413. pozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám