Hlavní obsah

Base jumper přežil hrozivý pád z 300metrového útesu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský base jumper Matthew Gough měl jen těžko uvěřitelné štěstí. Při skoku z asi 300 metrů vysokého útesu v Itálii se mu špatně otevřel padák a mladý Brit si myslel, že se řítí vstříc smrti. Z děsivého pádu, při kterém několikrát narazil do skály, ale vyvázl jen s lehkými zraněními a z nemocnice byl ještě ten den propuštěn, napsal britský The Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Base jumper přežil pád z 300metrového útesuVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Gough není žádný začátečník, má za sebou více než 700 seskoků z letadla a 180 bezproblémových skoků při base jumpingu. Před seskokem, ke kterému došlo 23. dubna, se cítil dobře a neočekával problémy.

„Všechno šlo jako na drátkách, ale pak jsem otevřel padák. Problém byl v tom, že otevření bylo příliš pomalé. Padák se zamotal a zkroutil se. Byla to prostě smůla, nic jiného. Podmínky byly dobré,“ řekl 25letý Brit tento týden médiím.

Narážel do skály

Kvůli závadě padáku nemohl Gough skok kontrolovat. Sice se snažil udělat vše možné a nemožné, aby se vyhnul nárazu do skály, ale nepovedlo se mu to. Po prvním úderu se roztočil, padák se mu zamotal ještě víc a mladík ještě několikrát narazil do tvrdého kamene. Situace vypadala beznadějně.

„Snažil jsem se přemýšlet o tom, co všechno můžu udělat, ale v hlavě jsem měl jen myšlenky na to, že chci zůstat naživu. Věděl jsem, že konečný náraz se blíží a bylo mi jasné, že když narazím na zem v této rychlosti, tak budu v pořádném průšvihu,“ dodal adrenalinový nadšenec.

Celá situace vypadala opravdu hrozivě a i Gough si myslel, že nepřežije. V poslední chvíli si totiž všiml, že padá přímo na sušák na prádlo s dlouhými bodci na vrcholu. Měl ale z pekla štěstí, bodcům se vyhnul, o jeden z nich pouze zavadil helmou, což pád pravděpodobně trochu zbrzdilo.

Se skákáním nepřestane

„Když jsem dopadl na zem, byl jsem šokovaný, že jsem naživu. Viděl jsem tyhle věci na videích, ale teď se to stalo mně. Byl jsem v opravdu velkém šoku. Pak se ale ozvala bolest,“ popsal Brit pocity po pádu.

Gough ke svému překvapení utrpěl jen lehká zranění. Měl mnoho odřenin a pohmožděnin a krvácel z nosu. Přivolaná záchranka ho odvezla do nemocnice, moc dlouho tam ale nepobyl. Po nutných ošetřeních byl propuštěn.

Base jumping

Base jumping je adrenalinový sport, se kterým přišel v 60. letech dvacátého století Carl Boenish. Base je složeno z počátečních písmen míst, ze kterých se skáče: buildings (budovy), antennas (antény), spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy). Jedná se o seskoky z pevných bodů za použití padáku, který bývá nezřídka otevírán jen několik desítek metrů nad zemí.

„Jsem extrémně šťastný, že jsem přežil. Skákat budu i nadále, jen si teď více uvědomuji všechna rizika. Nechtěl bych, aby se mi tohle stalo znova a nepřál bych to ani nikomu jinému. Moji rodiče se mě sice snaží přesvědčit, abych přestal, ale já si uvědomuji rizika tohoto sportu a přestat nehodlám,“ řekl Matthew Gough.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám