Hlavní obsah

Nejnebezpečnější skok historie? Muž se vrhl střemhlav z himálajské hory

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U některých sportů a aktivit se velmi obtížně hledá hranice, kde končí dobrodružství a začíná šílenství. Známý ruský base jumper Valerij Rozov by o tom asi mohl povídat své. Věnuje se skákání ze skal, hor, věží či mostů, vybaven jen speciálním oblekem, ve kterém plachtí nad zemí. Jediná chyba znamená jistou smrt. A Rozov nyní riskoval ohledně nadmořské výšky více než kdokoliv jiný v historii.

BEZ KOMENTÁŘE: Base jumper skočil ze 6543 metrů vysoké hory

 
Článek

Sedmačtyřicetiletý Valerij Rozov učinil nový světový rekord, když se vrhl z vrcholku hory Shiving (6453 m n. m.), která se nachází v indické části Himálaje.

Skokem zakončil 30denní expedici, která zahrnovala šestidenní výstup na horu. Z okraje útesu u jejího vrcholku se vrhl dolů a během několika sekund překročil rychlost 200 kilometrů za hodinu. Teprve poté "roztáhl křídla" a začal plachtit.

Rus nakonec přistál o 2200 metrů níže na ledovci, o pouhých 90 sekund později. Kuriózní je, že zbytku expedice trval sestup celé tři dny.

"Šlo o můj první projekt v Himálaji. Měli jsme po cestě několik komplikací, a tak jsem velmi rád, že se povedlo úspěšně dokončit skok," uvedl Rozov, který je dvojnásobným světovým šampiónem ve skydivingu. Pravou hvězdou je však právě v base jumpingu. Poprvé na sebe upozornil v roce 2009, kdy skočil na Kamčatce do aktivního vulkánu, a o rok později, kdy skočil z vrcholku Ulvetanna na Antarktidě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám