Hlavní obsah

Američan chce za údajný recept na Coca-Colu 300 miliónů korun

Novinky, vps

Americký obchodník se starožitnostmi Cliff Kluge tvrdí, že se mu při aukci majetku jednoho významného chemika podařilo získat recept na Coca-Colu. Ten je přitom limonádovou společností přísně střežen a zná ho jen hrstka lidí. Kluge za něj chce 15 miliónů dolarů (asi 300 miliónů korun). Informoval o tom server ABC News.

Foto: Profimedia.cz

Cliff Kluge tvrdí, že má pravý recept na Coca-Colu

Článek

Kluge, který žije ve městě Ringgold ve státě Georgia, našel recept v krabici s korespondencí tamního chemika, jemuž měla společnost Coca-Cola dokument zaslat během druhé světové války, kdy se údajně měla potýkat s nedostatkem surovin.

Američan se svou ženou nějaký čas přemýšleli, co s receptem udělat. Nosili ho u sebe a ukazovali ho přátelům, pak ho uložili do trezoru. Manželé si jsou jistí, že se jedná o recept na opravdovou Coca-Colu, a nikoliv o imitaci.

„Kdokoliv, kdo tento dopis napsal, viděl originální recept. Dopis totiž vždy odkazuje na Coca-Colu,“ řekl Kluge, který dvoustránkový návod z roku 1943 se seznamem ingrediencí vystavil na aukčním portálu eBay a chce za něj 15 miliónů dolarů. Klíčové pasáže dopisu pochopitelně zabarvil.

Foto: http://www.ebay.com

Kluge nejprve kontaktoval samotnou limonádovou společnost, ale odpovědi se nedočkal. „Řekli mi, že se mi do týdne ozvou, ale už mi nezavolali,“ řekl Američan.

Pravé složení Coca-Coly je jedním z nejvíce utajovaných receptů v potravinářství, představitelé společnosti jsou proto přesvědčeni, že Kluge má v rukou pouze recept na nápoj podobného složení. Originál receptu od zakladatele firmy Johna Pembertona je podle nich jen jeden a je uložen v trezoru v sídle společnosti v Georgii.

„Alespoň jednou ročně se objeví někdo, kdo tvrdí, že má originální recept. Ale není to pravda. Takže budu spát klidně s vědomím, že stále máme svou kopii receptu,“ řekl hlavní archivář Coca-Coly Ted Ryan.

Foto: http://www.ebay.com

Sám Kluge přiznává, že nevěří v prodej za plnou cenu, ale myslí si, že by mohl získat několik stovek tisíc dolarů. Tajemství a mýty okolo původního receptu na Coca-Colu jsou totiž tak rozšířené a nafukované, že by se mu jen těžko prokazovala pravost receptu, proto počítá se sníženou cenou.

Nicméně jeden kupec se přece jenom našel, recept se ve středu prodal na portálu eBay za požadovaných 15 miliónů dolarů. Senzace se ale podle Klugeho nekoná, kupujícím je totiž 15letý chlapec a jedná se jen o vtip. Američan tak čeká, až uplyne třídenní lhůta a bude moct vystavit recept znova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám