Hlavní obsah

Studenti v Praze fantasticky rozblikali budovu kolejí

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysokoškolské koleje v pražských Kunraticích ožily v duchu Pulp Fiction a Lvího krále díky speciálním světelným efektům, které se na budově promítaly. Light show rozblikala okna osmdesáti kolejních pokojů. Zazněly i známé hity jako Gangnam style nebo Žijeme len raz. Unikátní čtvrteční podívaná přilákala několik tisíc lidí.

Light show na koleji v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Krátce po 16. hodině se prostor před budovou kunratických kolejí začal plnit prvními nedočkavci. Pod širým nebem zahrálo několik studentských kapel. Samotná světelná show odstartovala po 20. hodině, a bylo se na co dívat. Okna vytvořila animace ze známých filmů i počítačových her. Diváci mohli vidět ukázku z filmů Pulp Fiction, Mission Impossible, Lví král nebo Knight Rider.

Jde o výjimečnou akci svého druhu. Světla totiž musela být instalována přímo do jednotlivých pokojů, nejednalo se o žádnou projekci na zeď.

„Na místě pracoval tým asi 25 lidí, z nichž osm jsou studenti z Polska, kteří s konceptem Light show přijeli. Speciální světelné boxy o velikosti asi 10x10 cm se instalovaly do 80 oken kolejních pokojů, “obrazovka" tedy tvořila plochu o velikosti 10 oken na výšku a 8 oken na šířku,“ řekla manažerka projektu Martina Čmielová.

K umístění světla do pokoje byl nutný souhlas studentů

„Domluva se studenty byla z valné většiny skvělá, zajímalo je to a souhlasili. Ovšem v tom množství studentů, kteří se do světelné show zapojili, bylo procento těch, kteří nebyli spokojeni, že jim musíme vstoupit do pokoje. V tom případě jsme museli přijít i s vedením koleje, aby vše bylo pod dohledem,“ dodává Čmielová.

Instalace světel trvala asi dvě hodiny, poté proběhly dvě světelné zkoušky. Jednotlivá okna tvoří políčka v obrazech a dynamických příbězích. Každá budova má přitom jiné rozměry, samotné animace se musí speciálně přizpůsobit kolejnímu kampusu, kde podívaná proběhne.

„Světelné moduly se instalují do každého pokoje pod okno, s nabíječkou do zásuvky. Fungují na podobném principu jako wi-fi a jsou centrálně řízeny počítačem zvenčí. Každý modul má svou pozici naprogramovanou tak, že poté ví, kde přesně je a jak má blikat. Počítač pak vysílá program složený z animací od partnerů, studentů, i speciálně vytvořených pro Prahu. LED diodová světla umožňují využít až 16 000 barev.“

Hodinová show se v České republice konala podruhé, ovšem v Praze byla letos úplně poprvé. Světelná podívaná už proběhla v Brně i Českých Budějovicích. Unikátní akce je dílem polské skupiny P. I. W. O. z Technické univerzity ve Vratislavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám