Hlavní obsah

Naděje pro pejskaře. Ochrnutý pes znovu chodí díky buňkám z čenichu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na desetiletém jezevčíkovi jménem Jasper není vůbec znát, že ještě před dvěma lety nemohl hýbat zadníma nohama. Pomohl mu průkopnický zákrok, při kterém mu lékaři do páteře vložili buňky z jeho čenichu. Podle vědců dává tato metoda naději také lidským pacientům se zraněním páteře.

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnutý pes začal díky buňkám z čenichu po půl roce znova choditVideo: University of Cambridge

 
Článek

Jasperovy zadní nohy zůstaly ochrnuté po vyhřeznutí ploténky. Když ho jeho majitelé brali na procházku, museli používat speciální popruh. Vše se ale změnilo po zásahu vědců z Cambridgeské univerzity. Ti mu do poškozené části páteře vstříkli buňky z jeho čenichu.

Jezevčík po zákroku hýbal nohama, ale k plnému uzdravení musel podstoupit několikaměsíční náročnou rehabilitaci, při které se znova učil chodit a také koordinovat pohyb zadních nohou s těmi předními.

„Před léčbou nebyl schopen chůze bez cizí pomoci. Teď běhá po celém domě a bez problému stačí dalším dvěma psům, které vlastníme. Je to úžasné,“ řekla deníku Daily Mail jezevčíkova majitelka May Hayová.

„Naše výsledky jsou skvělé. Je to totiž poprvé, co bylo při transplantaci těchto buněk zaznamenáno znatelné zlepšení. Jsme si jistí, že tato technika pomůže i u lidských pacientů se zraněními páteře. Je ale pravděpodobné, že jednoho dne bude tato metoda používána spíše jako součást rehabilitace,“ uvedl profesor Robin Franklin z univerzity v Cambridgi.

Reklama

Výběr článků

Načítám