Dostatek čerstvé potravy pro mláďata si tito ptáci dokáží uchovat tak, že na určitou dobu potlačí množení bakterií v žaludku. Vědci ještě přesně nevědí, jak samotný proces zastavení růstu bakterií probíhá, ale domnívají se, že ptáci produkují ve své zažívací soustavě nějakou antibakteriální látku.

Sedm testovaných samečků tučňáka z oblasti Possession Islands v Antarktidě, kteří uchovávali v těle nestrávenou potravu, mělo teplotu a kyselost žaludku ideální pro růst bakterií. Ale vědci zjistili, že se tak neděje. Vzorky z těchto zvířat obsahovaly mnohem více odumřelých či neživotných bakterií, než vzorky z ptáků, kteří své jídlo normálně trávili.

"Tučňáci by mohli zastavovat růst bakterií pomocí kyseliny akrylové, antibakteriální sloučeniny z fytoplanktonu, který se nachází v žaludcích jejich kořisti, Ale tito ptáci zřejmě mají schopnost v případě potřeby uchovat nestrávenou," tvrdí vědci